Fjelltur:
Tvergastein under Hallingskarvet

Høsten 2011 fikk vi endelig oppleve Tvergastein. Arne Næss sin hytte under Hallingskarvet. Fjellet han kalte «Det gode lange livs far». Her tilbrakte han over 10 år av livet sitt, og hytta ligger helt fantastisk til ved Ustaoset. Her finner du en del bilder fra turen, og linker til andre steder med interessant materiale.

Av Lars

Tvergastein ligger 1505 meter over havet. Tomta kjøpte Arne Næss for 150 kroner i 1937. Først satte de opp en enkel hytte samme året. Deretter ble den byggt ut i perioden 1937-43. Hytta inneholder alt man trenger, og det er avsatte et overvintringsrom til den kaldeste årstiden.

Tvergastein

Hytta inneholder mange bøker, og filosofens boksmak var svært variert. Her er det ikke bare filosofi, men også språk, historie, kunst, fysikk, kjemi, astronomi m.v. Hallingskarvets stup ligger rett i nærheten, og her kjørte Zapffe og Næss «stupslalom» om vinteren. Om sommeren var det klatring.

Skarvereiret og undertegnede. Taket på Tvergastein skimtes i bakgrunnen.Det ble også bygget en mindre hytte kalt Skarvereiret i stupet på Hallingskarvet. Denne er det nå Gol og Geilo klatreklubb som holder vedlike. Hvis en ikke klatrer er den også tilgjengelig fra toppen av Hallingskarvet. Den lille hvite hytta er synlig fra Tvergastein.

Utsikten fra hytta er majestetisk, og her var det ikke plass til lommerusktanker. Det har vi stor forståelse for! Hytta er et fantastisk minnesmerke etter en stor filosof - hans økofilosofi og dypøkologi vil få større og større nedslagsfelt jo mer vi ødelegger naturen!

I dokumentaren «Loop» er det flere scener fra Tvergastein.

Her er en video med nydelige vinterstillbilder fra Tvergastein tatt i januar 2009.

grønn strek
Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 6.2.2012.

Andre ressurser
om Tvergastein:

Boligmagasinet til Aftenposten (2011) "Urhytta til Arne Næss"

Tankerangling på Tvergastein i 2009.

Proffen er død (.pdf med nekrolog om Arne Næss - 2009)

Til slutt et set på Flickr med bilder fra turen høsten 2011.