Padleguide
Feltarbeid i Rogaland

Våren 2010 skulle gå med til feltarbeid i Rogaland. Dessverre har en rekke forhold gjort dette vanskelig, men nå er arbeidet i gang. Her kan du få noen drypp fra de første turene i vestfylket. Målet er fremdeles at ”Padleguide for Dalane” skal komme til jul, men tiden blir mer og mer knapp. Kryss fingrene!

Av Lars Verket

Lille Presteskjær fyrFørste feltturen gikk til kysten, og målet var havområdet utenfor Songdalstrand og Rekefjord. Turen startet i Rekefjord, og gikk ut til fyret. Her fikk jeg noen fine bilder, og de ligger i galleriet i venstre spalte. Utenfor fyret skal både området mot Ø og V dekkes, men på denne turen var det for mye sjø til at jeg anså det som sikkert.

Om morgene våknet jeg med hodepine og sår hals. Kroppen var slapp, men jeg bestemte meg likevel for å dra til Egersund for å ta bilder av Eigerøya fyr. Spaserturen ut til fyret tar en drøy halvtime, og jeg var ganske mør. Dette er ingen tur med feber, men jeg fikk mange fine bilder. Veien tilbake til bilen ble enda lengre…

Feberen, slappheten og hosten ble langvarig. Jeg var ute av stand til å padle i ca 5 uker. Dette ble avløst av et par dødsfall i familien, så denne våren har definitivt ikke vært helt på min side. Men, slik er jo livet – det er vanskelig å planlegge.

Neste tur var likevel planlagt. Den tok utgangspunkt i Lilandsvatn V for Lundevatn ved Flekkefjord. Her er det mange små vann, og disse skulle undersøkes. På denne turen hadde jeg også selskap, og skulle prøve ut noen helt nye båter. Dette er ikke kajakker, men oppblåsbare gummibåter fra noe som heter Alpacka (se link og sak i kolonne til høyre).

Vannene er ca en km lange pluss/minus, og det er korte bæringer mellom dem. Derfor var det spesielt gunstig på denne turen å ha lette båter. Alpacka-båtene veier knappe 2 kg, så det blir noe helt annet enn en havkajakk.

Nydelig leir

Første kvelden fant vi vår egen øy, og kvelden ble brukt til litt fluefiske. Det resulterte i mitt livs første ørret tatt med flue!

Dagen etter padlet vi helt syd i vassdraget, og passerte et par kraftverk. Flere av vannene er moderat regulert, og det er en del hytter i området. Likevel er vannene lite brukt, og vi så få spor etter folk.

Neste leir ble en odde i Lilandsvatnet. Her fikk vi noen fantastiske leirbilder dagen etter. Da tok jeg to vann til, mens mitt reisefølge hentet bilen. På vei tilbake til bilen var det en flott merket sti. Dette blir nok en fin beskrivelse til ”Padleguide for Dalane”.  

Blå linje
Denne testen ble skrevet 14. juni 2010 og publisert på adrenaline.no.

 

Alpacka
En egen artikkel om disse båtene ble publisert i går: "Du lille Alpacka". Norsk importør finner du her:
www.packrafting.com

Billedgallerier
Det blir en del bilder under feltarbeidet, og de beste legges fortløpende ut på Flickr-kontoen til undertegnede:
www.flickr.com/
photos/larsverket

Her er direkte linker til gallerier som er fullstendige eller under arbeid:

Flere vil komme etter hvert, men dette utvalget utgjør drøyt halvparten av det som skal bli "Padleguide for Dalane".

De som ikke er opprettet enda er:

  • Bjerkreimselva
  • Hellelandselva
  • Mellomstrandsvatnet
  • Tekstevatnet

Navnene på de to siste er bare ett av flere vann som skal dekkes.

Nå blir det ferie og padling på et annet sted i landet, men så er vi tilbake i Rogaland i slutten av august og september. Boken skrives samtidig og i oktober, og vil forhåpentligvis foreligge i midten av november!