Ny klatrefører
Sørlandet Rock

Kristiansand har fått en skikkelig sommergave i 2015. Før denne sommeren så nemlig klatreføreren “Sørlandet Rock” dagens lys. Christiansand Klatreklubb og forfatterne Nils Rune Birkeland/Ingunn Trosby har lagt ned adskillige timer i prosjektet, og den nye føreren er en kraftige utvidelse av tidligere førere. Nå skal Sørlandet virkelig markedsføres som klatremekka, og fordelene er: i) kortreist klatring ii) ingen kø iii) lang sesong.

Av Lars Verket

CoverfotoFøreren dekker klaringen fra Mandal i vest, litt øst av Kristiansand og nordover til Birkeland og Urdviki (en drøy time nord for Kristiansand). I alt er det 43 crag som blir presentert, og du ser dem navngitt i spalten til venstre. Klatringen befinner seg på alle vanskelighetsgrader, men det er de lette og moderate rutene som blir gått mest.

I forordet skriver forfatterne mer om hva de mener fordelen her sør er. Med kortreist mener de at flere felt er tilgjengelig med sykkel. Det er mange crag å velge mellom, så du slipper å stå i kø. Selv på fine dager. Dessuten er sesongen lang. Flere av klippene er solvendte, og baringsklatring i februar har forekommet mer enn en gang.

Føreren åpner med et kapittel om klatrehistorikk fra Kristiansand og Mandal, og da er det umulig å komme utenom Mike Tombs og Ole Karsten Birkeland. Det var en engelskmann som brakte sporten til Norge (Slingsby), og det var en engelskmann som tok den til Kristiansand. Mike gir oss også et grunnkurs i klatrefilosofi, og her er det nok en del plastikklatrere som vil få noen litt andre innfallsvinkler…

Helt nytt i klatreførerverdenen er et kapittel med overskriften “HMS, ferdsel og bærekraft”. Her oppfordres klatrere til å droppe bilen, sykle til cragget, kjøpe mindre utstyr, spise mindre kjøtt, ikke bruke engangsgrill og alltid ta med sykkel hjem. Et slikt kapittel vil vi gjerne oppfordre alle andre “førerforfatterspirer” til også å ta med.

Så følger feltplanlegger, Topp 50 og alle rutene. Føreren snus da 90 grader, og du får et liggende format. Symboler og data er enkle og forstå, og det er enkelt å finne frem til de forskjellige craggene. Innimellom topos er det bilder av lokale helter på alle nivåer. Fotograf Kristin Ellefsen har tatt mange av bildene, og hun er også kunstneren bak forsiden.

Føreren avsluttes med en indeks over alle rutene - sortert på grad.

Velkommen til Sørlandet!

PS: Dette er ikke noe forsøk på å være objektiv. Undertegnede har levert en del av bildene i den nye føreren, og er også gift med den ene forfatteren…

Gult punkt
Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 15. juni 2015.

Nils Rune Birkeland og Ingunn Trosby (2015) Sørlandet Rock
Christiansand Klatreklubb
Pris: 350

MANDAL
Tjørn
Jubileumsveggen
Juvika
Uføra
Buråsen
Haldywood
Hodnedalen
Frøysland
Bukkespranget
Ulvsvika
Brennevinsmyra

VEST FOR KRISTIANSAND
Volleberg
Asylet
Tango Wall
Hellemyr
Kjos
Åsane
Holskogen
Tjuveggen
Andøya
Voieveggen

Kristiansand Sentrum
Sødal
Louises vei
Bjørnebakken
Pumpeverket
Sykehusveggen
Odderøya
Ravnedalen
Paradis/Edens hage
Klappane
Storheia

NORD FOR KRISTIANSAND
Oddersjaa
Skråstad
Laksefeltet
Leaning wall
Mollveggen
Paulen/Trollfjellet
Kilefjorden
Slettafjell
Urdviki
Straumsfjell - Via Ferrata

ØST FOR KRISTIANSAND + BIRKELAND
Ålefjær
Solsletta
Eskedalshelleren
Steikeplata
Modalshorn
6,7 fjellet
Gladfjell

Noen crag ligger også elektronisk på sidene til Christiansand Klatreklubb.