Klatrefører
Ny klatrefører for Oslo

Genren KLATREFØRER har utviklet seg enormt de siste årene, og denne våren er det klatreføreren for Oslo vi virkelig har ventet på. Den har nå kommet, og vi har fått designer og klatrer Ingunn Trosby til å ta en nærmere titt. Hun er også sentral i arbeidet med ny klatrefører for Kristiansand som antagelig kommer til sommeren. Klatre-Norge blir veldig tilgjengelig med alle disse flotte førerne!

Av Ingunn Trosby

CoverbildeFørsteintrykket av klatrefører for Oslo og Omegn er svært bra. Endelig en fører som har et anderledes, lekkert og innbydende design. Så la oss likegodt si litt mer om designet først: Forsiden er andeledes og har ikke den sterke mannen som klatrer bratt, med blå himmel som kulisse. Blåtonene i illustrasjonen på forsiden går igjen på tegnede topoer og kart inne i boka. Dette gir god helhet. Topotegningene er imponerende! Her ligger mye arbeid bak. I Osloføreren har man valgt å prioritere design og helhet fremfor å bruke farger for å skille rutegradene, slik man ofte ser i norske førere. Dersom man raskt vil få oversikt over et felt for å finne sitt gradspekter må man lete litt.

Det er lett å finne frem i føreren og det burde være lett å finne frem til feltene. Gode kart og GPS koordinater i tillegg til en tekstforklaring på adkomst og anmarsj burde gjøre utforsking av ukjente felt til en lek. Teksten er grundig og utfyllende. Forfatterne av føreren har stor tiltro til leserene forståelse av symbolbruk. For det finnes ingen forklaring på hvordan man skal forstå topotegningene eller symbolene. Føreren har ingen engelsk oversettelse. Et sammendrag, særlig når det gjelder adkomst, ville gjort det lettere for fremmedspråklige å bruke føreren.

Bildene er bra nok. Det ser ut til å ha vært mange fotografer i sving. På den måten får man stor variasjon både av bildevinkler, personer og fotostil. Det er fint å slippe å se de samme klatrerene på alle bildene. Det er artig og se både barn og godt voksne i fri klatreutfoldelse på fine firere - og de sterke guttene og jentene på krevende ruter. Men noe har gått galt i repro eller trykk, for bildene er grå og tamme i fagene. Det er jo litt synd, siden bildene i en fører ofte er det som inspirerer oss og trekker oss ut til klippene. Noen bildetekster forsvinner litt inne i midten av boka.

Selvom det ble litt å plukke på ang bilder og bildetekster er føreren blant de beste vi har sett. Hanne Brockmann og Leif Henning Brock Johnsen har designet boka, og prosjektleder er Hilde Raa. Vi gratulerer Kolsås Klatreklubb med utgivelsen og gleder oss til teste hvordan det er å bruke boka i praksis.

Gult punkt
Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 27. mars 2014.

Klatrefører Oslo og Omegn

Kolsås Klatreklubb

Pris 460,-

Fås kjøpt på nett og i klatrebutikker, samt ffshop.no