Ferie:
Klatrekos på Kalymnos

I høstferien tok en norsk gjeng fra Songdal Klatreklubb og Christiansand Klatreklubb seg til Kalymnos i Hellas. Øya har de siste årene fått et svært godt rykte som internasjonal klatredestinasjon i toppklasse. Klatrerne fra Norge lot seg også imponere! Her finner du klatring av alle vanskelighetsgrader, og øya egner seg også godt for familier.

Av Lars

Herman tufa-klatrerKalymnos er ikke store øya, og craggene ligger derfor tett på hverandre. Faktisk ligger de aller fleste feltene ved det lille stedet Masouri vest på øya. Herfra er det enkelt å spasere til de aller fleste av craggene, selv om det er vanlig å bruke scooter. (Vi vil gjerne slå et slag fro å bruke sykkel - ingen eksos, og gratis trening på kjøpet!) I Kristiansand kan vi også sykle til de fleste craggene, men det er også den enste likheten. Utvalget av ruter på Kalymnos er enormt!

Klatringen på Kalymnos er svært spesiell. Fjellet er laget av sandstein, og mange steder er det tufaer/stalakitter. Disse krever litt spesiell teknikk, men du blir fort kongen av knelås hvis du er her nede. Klatrebukser nedenfor knærne er derfor å anbefale, og de mest hardcore gutta brukte også «kneepads».

I tillegg til spesiell klatring finner du ruter av alle vanskelighetsgrader. Det florerer med ruter av fransk grad 5 og 6, kanaskje med overvekt på 5b-6a. Derfor er dette et sted som egner seg for de aller fleste, og også barnefamilier blir ofte sett på craggene. Boltingen er svært hensynsfull, og det er sjeldent fare for lange fall. Hvis du synes klatringen blir for soft hjemme i Norge, så slutter ikke rutene på norks grad 9+ (fransk 8b+) på Kalymnos. Her er det lange sugende 8c-ruter, og noen prosjekter på 9a som venter på en kraftkar/kvinne fra Norge! Naturlig sikringer er helt fraværende - alle crag kommer ferdig boltet.

Panorama med klatrer til venstre og solnedgang/mye vær i resten av bildet...

Ikke bare er de ferdig boltet, men klatreguiden til Kalymnos er et funn. Her er alle feltene beskrevet i detalj, og alle som reiser rundt har med seg denne. Der finner du i tillegg til beskrivelse av alle rutene, informasjon om når sola kommer til veggen. De fleste rutene ligger slik til at de få sol i løpet av ettermiddagen, og da blir det for varmt. Rutene er beskrevet med stjernesystem (1-3) i tillegg til en kort beskrivelse. Dessuten har noen få ruter en note - som betyr 4 stjerner! Etterhvert blir en så blasert her nede at en bare går ruter med 3 stjerner og noter. Disse er ofte populære, men så får du bare stå opp før om morgenen! Noen anbefalte ruter er angitt i egen sak, men det er altså snart 2000 ruter her nede - så oversikten er overhodet ikke komplett på noen måte. Dette er smakebiter!

Spesielle steder
Over Masouri ser du den berømte Grande Grotta. Her henger det masse tufaer fra taket, og det går flere ruter gjennom tufa-jungelen. De fleste av disse er ganske vanskelige, men du kan få en tufa-smak på en 5c+ innerst i hula.

Ole Karsten i Sikati cave

I NØ ligger det et veldig avsides felt som heter Sikati cave. Dette er et helt utrolig sted. Vi tok båt fra Masouri, men det er også mulig å bruke sykkel/scooter, og så gå en halvtimes tid til bukta. For å komme ned i grotten må rapellere eller bruke via-ferrata teknikk ned 10-15 meter. så er du nede i grotta som er stor som 2-3 fotballbaner. Her er det mye flott klatring, men ikke så mye enkelt. Rutene er spektakulære, og det er stort sett skygge her nede.

Status Hellas
De fleste klatrere har kanskje fått med seg at Hellas er i en ganske spesiell situasjon. Landet er nesten konkurs. Derfor er det mye hus til salgs, og da vi besøkte øya i høstferien var det «gå-sakte-aksjon» blant flyvelederne. (Det positive med dette var selvsagt at denne reportasjen kunne påbegynnes da...) Grekerne vet at vi er født med olje på hendene, så oppfør dere ordentlig her nede. De ville vært synd om vi får et rykte på oss som nyrike russere... Antagelig er det ikke noen stor fare for dette. Klatrere (fra alle land) er hyggelige folk, og det er god stemning i Masouri om kveldene. Livet dør ut ca 22, og så er det yrende liv fra 08 når folk går til craggene. Er du ute etter natteliv er dette definitivt ikke øya du skal til! Er du derimot ute etter noe av verdens beste klatring, så har du funnet ditt paradis!

Solnedgang

Fakta:
Det er dessverre enklest å fly til Kalymnos, og vi tok direktefly fra Rygge og betalte klimaavgift på mittklima.no. Fra flyplassen går det rutebuss til Mastrihari, hvor det går jevnlige ferger over til Kalymnos. Her er det taxi eller henting videre til Masouri og all klatringen. Overnatting fikser du på stedet eller via internett før du drar.

Klatreguiden for Kalymnos er et must, og den får du kjøpt på stedet for €35 i nesten alle butikkene. Kalymnos har også to klatrebutikker, men utvalget er begrenset.

Tips: Det blir fort mørkt, så hvis du vil ha fine solnedgangsbilder i for eksempel Grande Grotta kan det vær greit å ta med en skikkelig hodelykt. For å få ekstra kul effekt kan antagelig fisheye være kult også!
På vei nordover fra Masouri ligger Minimarket Nani. Det drives av ei veldig hyggelig lokal dame som står opp halv fem for å bake til sultne klatrere. Hun har et brød med tørket frukt og nøtter som er veldig energirikt og billig! Anbefales som lunsj, men vær tidlig ute. Vi snakker ikke REMA-utsalg her, så brødene kommer i små serier...

Gult punkt
Denne reisebeskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 14. november 2011.

Galleri
I dette galleriet på Flickr finner du 153 bilder tatt over to uker på Kalymnos i oktober 2011. Hvis du vil se de som slideshow kan du trykke her.

Anbefalte ruter:
Artikkelforfatteren trives best på ruter rundt 5c-6b, så derfor er noen tips til anbefalte ruter på dette nvået angitt her. Dette er jo ikke så vanlig i NK, men klatring er jo gøy selv om det ikke er på nivå 7a og oppover. De som vil ha hardere ting å bryne seg på finner rutenavn under bildene av sterke gutter fra Norge i denne reportasjen.


Topp 5:

  1. Arginonta: «And now for something completely different» 5c+
  2. Arginonta: «Freestyle» 6a+
  3. Arginonta: «Wild sex» 6b
  4. Symplegades: «Phineas» 5c
  5. Arhi: «Il Pittore» 6b+ (tufa-climbing!)

Vi var på flere felter også, men disse 5 rutene holdt svært høy standard!