Utstilling
Med kajakk til fyrene

Utstillingen "Med kajakk til fyrene" åpner 1. oktober på Lindesnes fyr, og vil stå frem til jul. Det er padleren Lars Verket som står bak utstillingen, og bildene vil være av både fyr og padleaktivitet. Heltidspadleren er svært opptatt av å bevare fyrene som "kystens katedraler", og å få flere ut i kajakk. Gjennom denne utstillingen håper han å få til begge deler. adrenaline.no tok en prat med ham.

Av Lars

OBS: adrenaline.no er jo drevet av Lars Verket, så dermed blir det Lars som intervjuer Lars. Dette er ikke helt bra, men poengene bak utstillingen skulle likevel komme godt frem...

Lindesnes fyradrenaline.no: Gratulerer med utstilling! Vi visste ikke at du var fotokunstner?

Lars: Takk, takk. Nei, det visste jeg ikke selv heller. Plutselig ringte de fra Lindesnes fyr og ville ha utstilling med mine bilder - så du kan vel si jeg har blitt litt dratt inn i det.

adrenaline.no: For du har ingen utdannelse som kunstner og fotograf?

Lars: Overhodet ikke. I forhold til foto er jeg helt autodidakt, selv om jeg har et dagskurs i pressefoto tilbake på 90-tallet. I fjor var jeg også på et makrofotokurs. Ingen av disse genrene er med i utstillingen. Utstillingen tar utgangspunkt i det arbeidet jeg har gjort langs kysten siden 2007.

adrenaline.no: Ja - det var vel da den første padleguiden dukket opp?

Lars: Stemmer. Da kom "Padleguide for Vest-Agder", som jeg ga ut sammen med Vest-Agder Fylkeskommune. Året etter kom "Padleguide for Aust-Agder, og i fjor "Padleguide for Telemark". I arbeidet med bøkene har jeg tatt titusenvis av bilder, og det er noen av disse som vises på utstillingen.

Odderøya vinter

adrenaline.no: Hva vil du med bildene dine?

Lars: Svaret på dette blir jo todelt. Når det gjelder padlebildene håper jeg å formidle en stemning som gjør at folk "vil inn i bildet". At bildene kan fungere som motivasjon til å komme seg ut. Gjerne i kajakk, men i alle fall ut i naturen. Fyrbildene bæres litt av samme målsetting. De inneholder en unik kulturhistorie, og er en viktig del av kystmiljøet. Målet mitt er å vise fyrene på en sånn måte at en tenker: "Yes - dette er bygninger vi MÅ ta vare på!"

Par med kajakkeradrenaline.no: Har du selv noen favoritter på utstillingen?

Lars: Ja. Kanskje ikke et enkeltbilde, men de bildene som inneholder to kajakker håper jeg setter i gang drømmer hos folk. Om kjærlighet, samarbeid og delte naturopplevelser. Fyrene er fotografert gjennom hele året, og jeg håper at dette også viser at padling og fyropplevelser er fint hele året, ikke bare i juli.

adrenaline.no: Ja, for du brenner virkelig for friluftsliv?

Lars: Ja, definitivt. Jeg tror padlingen med sin enkelhet, rytme, langsomhet og stillhet har mye å tilføre vårt moderne samfunn. Det blir en slags samfunnskritikk. Dessuten er det viktig å sikre strandsone slik at allmennheten fortsatt kan oppleve kystfriluftsllivet. I Agder og Telemark er fastlandet langs kysten tungt nedbygd, mens det fortsatt er mange leirmuligheter på øyene. I padleguidene jeg har skrevet er det nesten 600 leirplasser beskrevet, men bare et fåtall er på fastlandet. Vi har en fantastisk Friluftslov (allemannsretten) i Norge, og da er det viktig at vi sikrer områder den kan virke i!

Morgenlys over Homborsund

adrenaline.no: Over til fyrene. Ikke alle fyrene langs kysten er like godt drevet og vedlikeholdt?

SammenLars: Det stemmer. Det avhenger av forskjellige ting, blant annet vernestatus. Ikke alle fyrene langs vår flotte kystlinje er vernet. Kystverket skal jo spare penger som alle offentlige instanser, og det er klart at en solcelledrevet fyrlykt er billigere enn et helt fyr. Derfor setter de over drift og vedlikehold av alt unntatt selve fyret til lokale krefter. Det kan være venneforeninger, Forbundet Kysten, DNT m.fl. Noen steder fungerer dette bra, mens andre steder sliter man. Kanskje kan økt fokus på fyrene gjøre bevaringsjobben enklere?

adrenaline.no: Utstillingen åpner 1. okt (kl 14), og søndag 3. okt skal du holde foredrag (kl 13) på fyret. Hva skal du snakke om da?

Lars: Foredraget tar utgangspunkt i tittelen på utstillingen. Planen er å gjennomføre en tenkt padletur fra Langøytangen fyr i øst, og til Lista fyr i vest. Nå jobber jeg med "Padleguide for Dalane", så det er mulig at både Lille Presteskjær fyr og Eigerøy fyr også får plass i foredraget. Så forteller jeg litt om padlingen mellom disse fyrene, og hvilke som er åpne for allmennheten. Dette er en flott padlestrekning, men svært variert padling.

Her blir det litt rart å skrive "Lykke til med utstillngen" fra utspørrer, men jeg håper jo selvfølgelig at det blir tilhørere i salen denne søndagen! Velkommen!


Denne egenomtalen ble publisert på adrenaline.no 22.9.2010

 

Utstillingsbilder
I dette lysbildeshowet kan du se alle bildene. Det er også mulig å gå litt mer sakte til verks her. Denne oversikten gir deg pris og størrelser på bildene.

Har du lyst til å spre info om utstilling, så kan du laste ned denne fine plakaten ved å trykke på den:

Utstillingsplakat

Kalender:
1. okt. kl 1400 - Åpning
3. okt. kl 1300 - Foredraget - "Med kajakk til fyrene"
19. des. Avslutning (kan bli forlenget)

Bildene på utstillingen er i det alt vesentlige hentet fra padleguidene Lars Verket har laget.