Turmat - oppskrifter, mengde og energi-innhold

 

Bjørnulf Håkenrud, Øytun 2001

Fil: F:\FILER\KLASSER\FLFELLES\TURMAT\MAT‑OPPS.01

 

 

 

Følgende oppskrifter har vi prøvd på Øytun folkehøgskoles turer - til våre ganers og magers store glede!

 

I oppskriftene er en porsjon lik ett måltid for en person. Jenter spiser gjennomsnittlig mindre enn en porsjon, gutter mere. Ved å kombinere de ulike rettene vil daglig energibehov (og også næringsstoff-behov) bli dekket for en gjennomsnittsperson på en tur med lav intensitet (omkring 11 500 kJ/døgn). Dette tilsvarer ca 650 g mat i døgnet pr person (Bjørns frokostblanding, havrebomber og kjøttisaus). Du blir kanskje ikke mett på disse porsjonene, men det er jo bare sunt å klare seg med litt mindre enn det vi er vant til i vårt overflodssamfunn.

 

Hvor store porsjonene skal være er anslått ut fra erfaringer jeg selv, andre Øytun-lærere og Øytun-elever har gjort. Energi-innhold er beregnet ut fra varedeklarasjoner på matvarer. Det er ikke tatt hensyn til at energi fra ulike kilder nyttiggjøres i forskjellig grad. Væsketap under steking er ikke trukket fra. Masse i gram er det mest nøyaktige mengdemålet, men ofte er det enklere å bruke desiliter (1 full Unik plastboks = 15 dl).

 

 

 

 

 

 

Frokost

 

 

En god start på dagen er en god start på dagen!

 

Tørrmelk kan tilsettes i blandingen når du lager den eller ute på tur. Tørrmelk sammen med korn kan gi litt dårligere smak hvis frokostblandingen skal stå over flere uker (oppbevar kjølig). I oppskriftene står det Viking helmelkspulver. Du kan eventuelt bruke Molico fettfri tørrmelk eller kalvegodt fra Felleskjøpet (billig i store sekker).

 

Hasselnøtter kan også bli dårlige hvis de oppbevares lenge i blandingen.

 

 

 

Havregrøt                                                       Energi-innhold:           1719 kJ/100 g 3569 kJ/porsjon

Frokost på tur er for mange lik havregrøt! Noen opplever at havregrøten metter hele formiddagen, mens andre blir sulten igjen med en gang.

Vær forsiktig med mengden gryn, ellers blir det lim. Ha oppi mer gryn etterhvert hvis den blir for tynn. Istedetfor å koke grøten, kan kokende vann helles over gryn, melkepulver, margarin og salt.

 

 

13 porsjoner

Enheter

13 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Havregryn (store/små, eller firkorn)

2 pk = 38 dl

1500

115

Viking helmelkspulver

0,5 pk = 5 dl

250

19

Sukker

3 dl

250

19

Rosiner

3 pk

500

38

Margarin

 

200

15

Kanel, salt (Brunost, frukt, sjokolade, blåbærsuppe)

 

 

 

Tilsammen

 

2700

208

 

 


Gnufle                                                 Energi-innhold:           1623 kJ/100 g 3683 kJ/porsjon

Bland alt. Mandler og tørket frukt gjør blandingen bedre. Syltetøy er forfriskende.

 

 

13 porsjoner

Enheter

13 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Havregryn

1,5 pk = 28 dl

1125

87

Viking helmelkspulver

0,5 pk = 5 dl

250

19

Sukker

3,3 dl

300

23

Havrekli

0,5 pk

325

25

Kruskakli

0,5 pk

200

15

Rosiner

2 pk

500

38

Solsikkefrø

0,5 pk

250

19

Tilsammen

 

2950

227

 

 

 

 

Bjørns frokostblanding                                  Energi-innhold:           1780 kJ/100 g 4108 kJ/porsjon

Denne frokostblandingen er søt, feit og god. Havregryna dampes i margarin og brunes gylne i honning. Man kan lett spise mer frokostblanding enn dette.

 

13 porsjoner

Enheter

13 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Havregryn store

2 pk = 38 dl

1500

115

Viking helmelkspulver

0,5 pk = 5 dl

250

19

Honning

 

250

19

Margarin

1 pk

500

38

Rosiner

2 pk

500

38

Tilsammen

 

3000

231

 

 

 

 

Syrlig frukostblanding                                   Energi-innhold:           2167 kJ/100 g 4658 kJ/porsjon

Oppskrift fra Lars Krempig.

Bland sukker ut i juicen som bør være litt oppvarmet (ikke for varm slik at havregryna svulmer opp!). Havregryn, juice/sukker og olje blandes i ei langpanne. Viktig at røra ikke blir for fuktig og grautete. Ovnen bør stå på 200 grader (helst varmluft). Det er viktig å røre ofte slik at blandinga ikke svir seg (hvert 5. minutt). Etter 30-45 minutter er snadderet klart. Nøtter og rosiner blandes inn til slutt. Eplejuicen er ikke medreknet i vektene nedenfor pga. at vannet fordamper. Ønsker du ekstra syrlig blanding kan du ta mer eplejuice.

 

9 porsjoner

Enheter

9 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Havregryn store

1,3 pk = 25 dl

1000

111

Matolje (helst olivenolje)

5 dl

450

50

Eplejuice

3 dl

(300)

(33)

Sukker

1,5 dl

135

15

Mandler/ hasselnøtter

 

100

11

Rosiner

 

100

11

Viking helmelkspulver

3 dl

150

17

Tilsammen

 

1935

215

 

 

 


Lunch

 

 

Porsjonen kan gjerne fordeles på to matraster. Porsjonene kan virke knappe, øk mengden hvis du jobber hardt. Det er viktig å drikke rikelig til energirike turkaker og brød.

 

 

 

Logan-brød                                                     Energi-innhold:           1522 kJ/100 g 3220 kJ/porsjon

Dette holdbare brødet ble Aoppfunnet@ til en bestigning av Mount Logan i Nord-Amerika. Kan spises uten,  men det er godt med smør og pålegg.

Bland det tørre. Smeltet margarin, sirup, sukker og melk varmes lunkent og has i. Trykk deigen ut i smurt langpanne til ca 2-3 cm tykkelse. Skjær leiven i porsjonsbiter. Stek ca 1 time ved 180 grader.

 

 

52 porsjoner

Enheter

52 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Sammalt hvete grov

2,5 pk = 50 dl

2500

48

Sammalt hvete fin

1 pk = 20 dl

1000

19

Semulegryn

2 pk = 14 dl

1000

19

Rugmel

0,5 pk = 9 dl

500

10

Rosiner

2 pk

500

10

Kokosmasse

2 poser

500

10

Margarin

1,2 pk

600

12

Sirup/honning

0,8 flaske

400

8

Sukker/druesukker

0,5 pk = 5,5 dl

500

10

H-melk

2 pk = 20 dl

2000

38

Salt, (hasselnøtter)

 

 

 

Pålegg: Soya margarin

1 pk

500

10

Pålegg: Brunost 27 %

 

1000

19

Tilsammen

 

11000

212

 

 

 

 

Havrebomber                                     Energi-innhold:           1782 kJ/100 g 3502 kJ/porsjon

Nydelig og energirik turkake. For noen kan så solid kost kreve litt tilvenning. Bjørn Michaelsen utvikla denne oppskriften sammen med Friluftsgruppa i Bergen omkring 1990.

Bland det tørre. Egg og margarin blandes i til deigen såvidt svetter væske når du trykker på den med ei sleiv. Jevn ut deigen til maks. 2 cm tykkelse i langpanne. Stek ved 180 grader til bombene er gyldenbrune (ca 40 min).

 

 

70 porsjoner

Enheter

70 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Havregryn lettkokte

2,5 pk = 47 dl

1875

27

Hvetemel

34 dl

1700

24

Sammalt hvete fin/grov

28 dl

1400

20

Rugmel

0,5 pk = 9 dl

500

7

Sunt og godt kornblanding

ca 30 dl

1200

17

Sukker

2,5 pk = 28 dl

2500

36

Margarin

5 pk

2500

36

Egg

28 stk

1680

24

Kokesjokolade (has i når deigen er kald)

4 plater

400

6

Bakepulver, vaniljesukker

14 ss, 14 ss

 

 

Tilsammen

 

13755

197

 

Smakstilsetninger has i deigen: Kanel (mye), nugatti, raspet gulrot, rosiner, kokosmasse mm.

 

 


Snickers-kake                                                Energi-innhold:           2117 kJ/100 g 3446 kJ/porsjon

Oppskrift fra Torbjørn Sætre (Øytun-elev 1998-99). Skikkelig nam-nam.

Varm opp sirup, sukker, kokosmasse og peanøttsmør. Bland i corn flakes og vaniljesukker. Ha deigen i ei lita langpanne med bakepapir. Jobb deigen flat. Smelt kokesjokolade og delfiafett og ha oppå. Frys kaka til den er stivnet.

 

 

8 porsjoner

Enheter

8 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Sirup

2,5 dl

375

47

Sukker

1 dl

90

11

Kokosmasse

1 dl

90

11

Peanøttsmør

1 glass

350

44

Corn flakes (Kellogs Special K)

1 liter

167

21

Vaniljesukker

1 ts

 

 

Kokesjokolade

2 plater

200

25

Delfiafett

2 ss

30

4

Tilsammen

 

1302

163

 

 

 

 

Suksess-terte                                                 Energi-innhold:           1856 kJ/100 g 3573 kJ/porsjon

Oppskrift fra Børge Ousland. Spises når du har nådd en milepæl underveis på ferden.

1. Smelt forsiktig kokesjokoladen, 1 ss av margarinen og kaffen til å ha oppå kaka.

2. Skill eggeplommene fra eggehviten. Kok opp eggeplommene, kremfløten og sukkeret samtidig som du visper. Deretter avkjøler du kremen og tilsetter margarinen. Det er viktig at kremen blir ordentlig avkjølt ellers blir det mye søl.

3. Stivpisk eggehviten og bland den med melisen og mandlene. Del deigen i 2 like store flater. Stek disse på 150 grader i 20-30 min, til de er gyldne. Pass godt på. Deretter avkjøles de godt.

4. Ha kremen mellom de to lagene og smør sjokoladeglasuren oppå. God appetitt!

 

 

8 porsjoner

Enheter

8 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Malte mandler

 

300

38

Melis

5 dl

300

38

Egg, store

6 stk

360

45

Kremfløte

1 dl

100

13

Sukker

1,9 dl

170

21

Margarin

 

200

24

Kokesjokolade

1 plate

100

13

Sterk kaffe

2 ss

15

2

Tilsammen

 

1540

193

 

 

 

 

Sirupskake (Marie)                                       Energi-innhold:           1436 kJ/100 g 3109 kJ/porsjon

Sirup, farin og vann blandes, smeltes og avkjøles. Resten blandes i. Den jevne røren helles i smurt brødform og stekes i 5 kvarter ved 150 grader. Kan spises som den er eller med smør og pålegg.

 

13 porsjoner

Enheter

13 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Sirup

1 flaske

500

38

Brun farin

7 dl

650

50

Vann

2 dl

200

15

Egg

4 stk

240

18

Hvetemel

20 dl

1000

77

Rosiner

0,5 pk

125

10

Kokesjokolade

1 plate

100

8

Natron

3 ts

 

 

Tilsammen

 

2815

217

 

 


Knekkebrød                                                   Energi-innhold:           1646 kJ/100 g 3012 kJ/porsjon

Pakk dem i sekken med omhu! Wasa frukost har høyere energi-innhold.

 

13 porsjoner

Enheter

13 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Wasa husman

3 doble pk

1500

(10 stk) 115

Soya margarin

 

200) 150

 

Margarin/smør

 

260

20

Brunost 27 %

 

650

50

Tilsammen

 

2860

220

 

 

 

 

Lavvobrød                                                      Energi-innhold:           1637 kJ/100 g 3274 kJ/porsjon

Stekes i stekepanne over bålet eller på stormkjøkken. Kan også steike på steiner som står på skrå ved siden av bålet. Bland det tørre ferdig heime, tilsett vann ute. Steik med rikelig med smør. Spis med smør og pålegg.

 

13 porsjoner

Enheter

13 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Hvetemel

1 pk = 40 dl

2000

154

Bakepulver, salt

6 ts, 6 ts

 

 

Pålegg: Soya margarin

 

200

15

Pålegg: Brunost 27 %

 

400

31

Tilsammen

 

2600

200

 

 

 

 

Grovt pannebrød                                            Energi-innhold:           1904 kJ/100 g 3975 kJ/porsjon

Bland det tørre. Smelt margarinen eller smuldre den i. Se lavvobrød.

 

4 porsjoner

Enheter

4 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Sammalt hvete fin

5 dl

250

63

Hvetemel

5 dl

250

63

Sukker

1 ts

5

1

Margarin

5 ss

150

38

Salt, bakepulver

4 ts, 5 ts

 

 

Vann tilsettes ute

3-4 dl

 

 

Pålegg: Margarin

 

60

15

Pålegg: Brunost 27 %

 

120

30

Tilsammen

 

835

209

 

 

 

 

Lunch a la Lars Monsen                               Energi-innhold:           1300 kJ/100 g 2400 kJ/porsjon

Litt knapt kanskje? Men godt!

 

 

13 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Sjokolade

 

1300

100

 


Negerboller                                                    Energi-innhold:           1599 kJ/100 g 3609 kJ/porsjon

Bland alt til ei deilig smørje.

 

3 porsjoner

Enheter

3 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Margarin (smelta)

 

100

33

Havregryn

3 kp = 4,5 dl

338

113

Sukker

1 kp = 1,5 dl

128

43

Kakao

3 ss

36

12

Kaffe

0,5 kp = 0,75 dl

75

25

Vaniljesukker/melis

Litt

 

 

Tilsammen

 

677

226

 

 

 

 

Vestlandslefsa                                                Energi-innhold:           1821 kJ/100 g 3642 kJ/porsjon

Vestlandslefsa e bæst! Rør sammen margarin, sukker og kanel på forhånd. Lefsene blautes ute (i bekk/vann eller hell over).

 

3 porsjoner

Enheter

3 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Vestlandslefsa (tørr)

1 pk

350

117

Soya margarin

0,5 pk

125

42

Sukker

 

125

42

Kanel

 

 

 

Tilsammen

 

600

200

 

 

 

 

 


Middag

 

Husk krydder, det gir variasjon!

 

 

Kjøttisaus                                                       Energi-innhold:           2010 kJ/100 g 3713 kJ/porsjon

 

16 porsjoner

Enheter

16 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Oksekjøtt tørka (2400 g ferskt)

 

600

38

Hurtigris

4 pk = 20 dl

1600

100

Gulrøtter tørka

 

200

13

Løk tørka

 

200

13

Karrisaus

4 poser

156

10

Margarin

 

200

13

Tilsammen

 

2956

185

 

 

 

Fiskekaker og makaroni                               Energi-innhold:           892 kJ/100 g   3022 kJ/porsjon

 

13 porsjoner

Enheter

13 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Fiskekaker

52 stk

2704

(4 stk) 208

Makaroni

3 pk

1500

115

Margarin

 

200

15

Tilsammen

 

4404

339

 

 

 

Spagetti                                                          Energi-innhold:           1863 kJ/100 g 3354 kJ/porsjon

 

16 porsjoner

Enheter

16 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Kjøttdeig tørka (2400 g fersk)

 

720

45

Spagetti

 

1600

115

Tomatsaus

4 poser

160

10

Margarin

 

200

13

Løk tørka

 

200

13

Ananas tørka

 

 

 

Tilsammen

 

2880

180

 

 

 

Reinhjerter i viltsaus                                     Energi-innhold:           1680 kJ/100 g 2968 kJ/porsjon

 

16 porsjoner

Enheter

13 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Reinhjerter tørka

 

600

38

Potetmos

16 pk

1600

100

Margarin

 

200

13

Toro viltsaus

4 poser

176

11

Viking helmelkspulver

 

50

3

Purre tørka

 

200

13

Tilsammen

 

2826

177

 

 


Posefiskesuppe                                              Energi-innhold:           1717 kJ/100 g 2181 kJ/porsjon

 

2 porsjoner

Enheter

2 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Toro fiskesuppe

1 pose

84

42

Viking helmelkspulver

 

26

13

Gulrot tørka

 

84

42

Margarin

2 ss

60

30

(Fisk)

 

 

 

Tilsammen

 

254

127

 

 

 

Brun lapskaus                                                Energi-innhold:           1710 kJ/100 g 3412 kJ/porsjon

 

2 porsjoner

Enheter

2 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Brun lapskaus

1 pose

209

105

Ming hurtigris

0,33 pk

130

65

Margarin

2 ss

60

30

Tilsammen

 

399

200

 

 

 

Italiensk gryte                                                Energi-innhold:           1768 kJ/100 g 3183 kJ/porsjon

 

2 porsjoner

Enheter

2 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Toro italiensk gryte

1 pose

170

85

Ming hurtigris

0,33 pk

130

65

Margarin

2 ss

60

30

Ananas tørka, hvitløk

 

 

 

Tilsammen

 

360

180

 

 

 

 

Pasta di parma                                               Energi-innhold:           1817 kJ/100 g 2835 kJ/porsjon

 

2 porsjoner

Enheter

2 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Pasta di parma

1 pose

122

61

Ming hurtigris

0,33 pk

130

65

Margarin

2 ss

60

30

Tilsammen

 

312

156

 

 

 

Kløbb                                                              Energi-innhold:           1221 kJ/100 g 1368 kJ/porsjon

 

2 porsjoner

Enheter

2 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Toro raspeballer

1 pose

194

97

Buljongpulver

 

30

15

Tilsammen

 

224

112

 

 


Risgrøt                                                            Energi-innhold:           1741 kJ/100 g 5131 kJ/porsjon

 

2 porsjoner

Enheter

2 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Toro snarkokt risengrøt

2 poser

286

143

Viking helmelkspulver

 

200

100

Margarin

2 ss

60

30

(Vann

13 dl)

 

 

Tilsammen

 

546

273

 

 

 

Blåbærsuppe                                                  Energi-innhold:           1872 kJ/100 g 1498 kJ/porsjon

 

 

14 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Toro blåbærsuppe (usukret)

 

350

25

Sukker

 

770

55

Tilsammen

 

1120

80

 

 

 

Fruktsuppe                                                     Energi-innhold:           1520 kJ/100 g 1178 kJ/porsjon

 

 

14 porsjoner

Masse (g)

1 porsjon

Masse (g)

Toro fruktsuppe

 

1085

78

 

 

 

Indisk karrigryte

Oppskrift fra Oscar Franzèn. Til 16 personer.

5              løk

6              blomkål

0,5 kg      brokkoli                  Grønnsakene gis et oppkok i damp og tørkes.

1,5 kg      tørkede kikerter     Kikerter legges i bløt i 12 timer, kokes 1 time og tørkes.

(Kan eventuelt bruke 4 bokser hermetiske kikerter)

Legg det ovenståendei bløt, kok opp og tilsett

4 dl          matolje

hvitløk, grønnsaksbuljongpulver, karri, pepper, salt.

Serveres med kokt ris (1600 g = 20 dl ris)

 

 

 

Laks bakt i jordovn                                       

Finn rikelig med våt mose/gras, noe einer og 40 knyttnevestore steiner. Steinene varmes i bålet i 4 timer (rødglødende i mørket). Grav ei 50 cm djup grop i bakken slik at laksen får god plass. Laksen saltes og pepres, kan ha smørklatter inni og grønnsaker pluss.  Og så må ting skje raskt. Steinene flyttes ned i bunnen av gropa. Oppå der legges et godt lag med våt mose/gras, og så et lag med einerkvister. Laksen legges oppå eineren, dekkes med et godt lag med våt mose/gras og legg torva på toppen som lokk. Viktig å være forsiktig når man tar av torva igjen slik at ikke jord drysser ned på laksen

Laksen er ferdig etter ca 2 timer, og den blir nydelig! Tilbehør: Bakte poteter og rømme.


Reserveproviant

 

Jeg skiller mellom reserveproviant som er ferdig til å spises ("rask") og reserveproviant som må tilberedes ("værfast-mat").

 

Rask                      Fjellsnus                (kokesjokolade, rosiner, mandler, seigmenn, hasselnøtter, marsipan, tørka aprikos,

tørka epler, tørka ananas)

Kjeks

Sjokolade

Diverse lunch       (havrebomber mm.)

 

Værfast-mat         Diverse frokost     (havregryn, frokostblandinger)

Diverse middag    (ris mm.)

 

 

 

Drikke

 

Vann                       Kaffe

Saft                         Te (tynn te, urtete, furunålste)

Buljong                  Kakao (blande sjokolademelkpulver, vaniljesukker, sukker, melis, kakaopulver og kalvegodt)

Juice                       Sportsdrikk

 

 

 

Tørking

 

Du kan tørke på tradisjonelt vis, i steikeovn eller i romtemperatur. Her er noen tips.

 

Reinsdyrhjerter er gode å tørke ute når det er kuldegrader om vinteren. Snitt dem slik at de kan brettes ut, strø grovt sjøsalt inni og på dem og legg dem i ei bøtte der de saltes i sin egen lake. Eventuelt lag lake av grovsalt og vann slik at en rå potet flyter. La stå ca 5 timer. Hjertene må henge noen uker, utilgjengelig for dyr. De er ferdige når knapt halvparten av ferskvekta er igjen. Skjær deg biter som snop underveis, steik biter i panne eller hiv dem i middagsgryta. Dette er snadder.

 

Kjøtt egner seg godt for tørking i ovn. Du kan bruke rått eller stekt oksekjøtt, rå eller stekt finnbiff, rå eller stekte reinsdyrhjerter, stekt kjøttdeig, og kokt høns. Bruk lite fett når du steker kjøttdeig, ellers tørker den seint og dårlig.

Skjær kjøttet i biter. Kjøtt kan tørkes direkte på stekeplate uten bakepapir. Krydre. Sett temperaturen på 50-100 grader og ovnsdøra på gløtt. Tørkinga tar 2-8 timer avhengig av mengden. Vifte forkorter tørketida. Kjøtt er ferdig (hardt) tørket når det er igjen 25 % av ferskvekta (kjøttdeig 33 %).

 

Grønnsaker egner seg godt for tørking i romtemperatur eller i klestørkeskap på svak varme. Du kan bruke  potet (blir seige), gulrot, kål, løk, purre, ananas, eple, banan, paprika, chili og ellers det du har lyst til å prøve. Skjær grønnsakene i biter. De kan eventuelt raspes (lage potetmospulver selv?). Potet og gulrot kan gis et oppkok før de tørkes. Det gjør dem muligens litt lettere å fordøye. Tørk på brett eller rist (over radiator) eller heng opp under taket. Gulrotskiver kan sys inn på en tråd! Tørking i romtemperatur tar 4-10 dager. Grønnsaker er ferdig tørket når det er igjen 10 % av ferskvekta.

 

Hvis grønnsaker skal tørkes i ovn, må du bruke bakepapir for å unngå at de setter seg helt fast. Ellers som for kjøtt, men samme mengde tar lengre tid.

 

Tørka matvarer blir best når de får god tid til å svelle før de fortæres. Gulrotbiter som ligger i kaldt vann blir som Aferske@ i løpet av en time eller to.

 

 

 

Brennstoff

 

Et lag på 4 personer når de fyrer i teltet/helt i ly i 1 døgn trenger ca.:

5 dl parafin om vinteren (smelter snø til vann, kaldt vær.)

0,5 dl rødsprit til forvarming (dette er rikelig hvis man ikke søler)

5 dl rødsprit om vinteren (smelter snø, kaldt vær)

2,5 dl rødsprit om sommeren

Husk reservebrennstoff!


Energi-innhold i matvarer                     Bjørnulf Håkenrud, Øytun folkehøgskole 2000

 

 

Funnet ut fra varedeklarasjoner og kokebøker.

 

 

Havregryn                                  1 pk = 750 g                                                                                              1520 kJ/100 g

4-korn                                       1 pk = 500 g                                                                                              1330

Havrekli                                     1 pk = 750 g                                                                                              1590

Kruskakli (hvete)                         1 pk = 400 g                                                                                              546

Sunt og gott                               1 pk = 1000 g                                                                                             1400

 

Huset Corn flakes                        1 stor pk = 1000 g                                                                                       1630

Hvetemel                                   1 pk = 2000 g                                                                                             1462

Sammalt hvete                            1 pk = 1000 g                                                                                             1457

Hvete helkorn                             1 pk = 1000 g                                                                                             1474

Rugmel                                     1 pk = 1000 g                                                                                             1453

 

Semulegryn                                1 pk = 500 g                                                                                              1477

Maizena maisstivelse                    1 pk = 400 g                                                                                              1550

Linfrø                                        1 pose = 500 g                                                                                            2350

Hasselnøttkjerner                         1 pose = 250 g                                                                                            2930

Mandler                                     1 pose = 250 g                                                                                            2671

 

Maarud salte peanøtter  1 pose = 375 g                                                                                            2650

Eldorado kokosmasse                   1 pose = 250 g                                                                                            2953

Solsikkefrø                 1 pk = 500 g                                                                                              2350

Eldorado rosiner                          1 pk = 250 g                                                                                              1420

Svisker                                                                                                                                                      1000

 

Tørkede fersken                                                                                                                                           1000

Molter, tyttebær                                                                                                                                          210

Blåbær, bringebær, jordbær                                                                                                                           170

Nora lett bringebærsyltetøy           1 glass = 550 g                                                                                           580

Diva jordbærsyltetøy                    1 glass = 800 g                                                                                           795

 

Banan uten skall                                                          Tørka banan er godt.                                                    420

Appelsin uten skall                                                      Tørka appelsin er fælt.                                  210

Brød                                                                                                                                                         1000

Wasa frukost                               1 dobbel pk = 500 g                                                                                    1640

Wasa husman                             1 dobbel pk = 500 g (44 stk)                                                                         1320

 

Vestlandslefsa                             1 pk = 350 g                                                                                              1300

Melis                                        1 pk = 500 g                                                                                              1700

Sukker                                       1 pk = 1000 g                                                                                             2100

Sirup                                         1 flaske = 500 g                                                                                          1320

Mills peanøttsmør (grov type)        1 glass = 350 g                                                                                           2751

 

Honning                                                                                                                                                    1300        

Kokesjokolade                            1 plate = 100 g                                                                                           2217

Sjokolade                                                   Melkesjokolade: 2220 kJ/100 g ?  New energi: 1874 kJ/100 g             2431

Egg                                           1 stk = 60 g                                                                                               650

Diplom is                                  1 boks = 20 dl                                                                                            850

 

Yoghurt                                     1 boks = 5 dl                                                                                              432

Lett rømme                                1 boks = 3 dl                                                                                              839

Krem fløte                                  1 pakke = 3,3 dl                                                                                          1496

Skummet melk, sk. kulturmelk      1 pakke = 10 dl                                                                                           138

Helmelk                                     1 pakke = 10 dl                                                                                           271

 

Kefir, kulturmelk                         1 pakke = 10 dl                                                                                           260

Molico fettfri tørrmelk  1 pk = 450 g              Gir 5 l skummet melk                                                  1450

Viking helmelkspulver 1 pk = 500 g              130 g (3 dl) + 9 dl vann gir 10 dl                                   2100

Nora husholdningssaft  1 flaske = 20 dl           Blanding 1:4                                                              840

Delfia kokosfett                           1 pk = 250 g                                                                                              4275

 

Mills soyaolje/olivenolje              1 flaske = 5 dl                                                                                             3700

Møllers tran                                1flaske = 2,5 dl                                                                                           3500

Tine smør                                  1 pk = 500 g                                                                                              3068

Margarin                                    1 pk = 500 g                                                                                              3000

Fløtemysost 27 % fett                  1000 g                                                                                                       1832

 

Gudbrandsdalsost G35  1000 g                                                                                                       1923

Norvegia 27 %                            1000 g                                                                                                       1458

Norvegia 16 %                            1000 g                                                                                                       1136

Stabburet leverpostei                    1 boks = 200 g                                                                                           1210

Nugatti                                      1 boks = 500 g                                                                                           2200


 

Kaviar                                       1 tube = 190 g                                                                                            1660 kJ/100 g

Gilde fårepølse                            1 pk = 200 g                                                                                              1560

Salami                                       1 pk = 200 g                                                                                              2090

Ming hurtigris                            1 pk = 400 g                                                                                              1550

Makaroni                                   1 pk = 500 g                                                                                              1480

 

Spagetti                                     1 pk = 1000 g                                                                                             1480

Potetmos                                   1 pk = 100 g                                                                                              1510

Poteter                                       1000 g                       Tørking gir ca 100 g.                                                   370   (3700 kJ/100 g tørka)

Gulrøtter                                    1000 g                       =                                                                              180   (1800)

Løk, purre                                  1000 g                       =                                                                              150   (1500)

 

Hodekål                                     1000 g                       =                                                                              115   (1150)

Toro mørkt buljongpulver             1 pose = 150 g            Gir 75 dl                                                                    710

Toro viltsaus                              1 pose = 44 g             +  2 dl vann, 3 dl melk gir 5 dl                                     1540

Toro karrisaus                             1 pose = 39 g             + 2 dl vann, 3 dl melk gir 5 dl                                      1490

Toro jegergryte                                                           150 g gir 10 dl                                                            1490

 

Toro meksikansk gryte                                 225 g gir 10 dl                                                            1520

Pasta di parma                            1 pose = 122 g            + 2,5 dl vann, 2,5 dl melk, margarin gir 500 g 1520

Brun lapskaus                             1 pose = 209 g            Gir 13 dl                                                                    1440

Toro italiensk gryte                     1 pose = 170 g            + 8 dl vann gir 900 g                                                   1500

Toro raspeballer                          1 pose = 194 g                                                                                            1300

 

Toro snarkokt risengrøt                1 pose = 143 g            + 7,5 dl melk gir 900 g                                                1490

Toro betasuppe                           1 pk = 900 g              130 g gir 10 dl                                                            1430

Toro tomatsuppe                                                         85 g + 5 dl melk + 9,5 dl vann gir 10 dl                         1420

Toro grønnsaksuppe                                                     60 g gir 10 dl                                                             1260

Toro fiskesuppe                           (1 pose = 84 g)           90 g (1,5 dl) + 8 dl vann + 2 dl melk gir 10 dl 1500

 

Toro blåbærsuppe                                                        50 g + 110 g sukker gir 10 dl                                        1370

Toro fruktsuppe                                                           155 g gir 10 dl                                                            1520

Toro nypesuppe                                                          140 g + 10 dl vann gir 10 dl                                         1570

Okse bog                                   1000 g                       Tørking gir ca 250 g                                                    820   (3280 kJ/100 g tørka)

Svin bog                                    1000 g                       =                                                                              900   (3600)

 

Lam bog                                    1000 g                       =                                                                              960   (3840)

Rein                                          1000 g                       =                                                                              440   (1760)

Hjerte                                        1000 g                       =                                                                              440   (1760)

Lever                                         1000 g                       =                                                                              550   (2200)

Høns                                         1 stk = 1000 g            Koking gir 800 g. Kjøttet=400 g. Tørking gir 200 g.        880 kJ/100 g kjøtt   (2200)

 

Kjøttdeig                                   1000 g                       Tørking gir ca 300 g.                                                   775   (2583)

Kjøttpølser                                                 Tørking gir fæle middagsopplevelser.                              1030

Bacon, flesk                                                                                                                                                1650

Baconcrisp                                                                                                                                 2400

Torsk, sei, kolje etc.                                                                                                                                    400

 

Sild og tunfisk på boks                                                                                                                 970

Laks, makrell                                                                                                                                              1100

MaxMat fiskekaker                       10 stk = 520 g                                                                                            410

Eldorado champignon hermetikk    1 boks = 400 g           Sopp = 230 g                                                             87

Eldorado mais-paprika hermetikk1  boks = 340 g              Mais-paprika = 280 g                                                   448

 

Luxus ananas hermetikk                1 boks = 1000 g          Ananas=500 g. Tørking gir ca 50 g                                245 (2450 kJ/100 g tørka)

 

 

 

 


 

 

Steintavlebrød (Maria C. Knagenhjelm, 00/01)                                           

 

Høyenergibrød til lunsj, mellommåltid eller reserveproviant

 

5 dl havregryn

5 dl kokosmasse

5 dl grovt mel

3 - 4 egg

5 dl smør

2,5 dl sukker

2,5 dl oboy

Valgfritt med nøtter, rosiner eller solsikkefrø

200o i ca. 15 min                                   

 

 

 

Strövargodis (Åsa Lindberg, 00/01)                                                                               

 

Frokost, lunsj, dessert

 

Stek havregryn i smør eller margarin så de blir krispige men ikke brente. Bland etter hvert i sukker. Du kan også blande i kanel og/eller eple (ferskt eller tørket). Kan serveres med eple og vaniljesaus, og blir da eplepai. Vanlig strövargodis (uten eple og kanel) er godt i velling og i søte supper, f. eks blåbær eller nypesuppe.

 

 

 

Cowboybrød (Ingrid Kjellsvik og Jane H. Carlsen, 00/01)                        

 

Frokost, lunsj

 

ca. 5 dl hvetemel

1/2 ss bakepulver

1 ts salt

1 1/2 dl vann

ca. 1/2 dl olje el. smør (til steking)

 

Deigen knas i 4 min. Del deigen i to. Lag to runde kaker. Stekes på stormkjøkken, ca. 2 min. pr. side.

 

 

Kabob  og dessert (Øystein L. Knutsen, 00/01)                            

 

Middag og dessert på kosetur

 

Kabob: Kjøttbiter, løk, paprika, sopp, mais, ananas. Skjær alt i biter. Stek. Serveres med cowboybrød (tynt), ris eller potetmos.

 

Dessert:

Tropisk banan: 1 banan, grapesoda eller annanassaft, sukker. Skrell bananen og legg den i folie i skallet. Hell over saft og sukker. Stek på bålet.

 

Blåbærsjokolade: 1 turkopp blåbær, 100 - 200 g kokesjokolade, 1 dl rosiner, valnøtter. Varmes opp så sjokoladen smelter.

 

Fylt eple: Eple uten kjerne. Fyll med smør, sukker, rosiner, kanel, nøtter. Stek i folie på bålet.