Topptur i blinde

- Selv om jeg er blind, så kan jeg føle det vide utsynet, sier Svein Svege fra Flekkefjord der han står på toppen av Mårsbrotet (1360 moh). Svege var en av 20 deltakere på Vest-Agder Blindeforbunds fjelltur til Kalhovd i helgen.

Av Lars Verket

Svein Svege, og førerhunden Fia.Sammen med Kristiansand og Opplands Turistforening (KOT) arrangerte Vest-Agder Blindeforbund fjelltur i år også. I fjor gikk turen til Øyuvsbu i Setesdalsheiene, men i år dro følget til Kalhovd øst på Hardangervidda.

- Forpleiningen på Kalhovd har vært helt fantastisk, sier blinde Torleif Sørtveit fra Kristiansand. Han har vært primus motor for årets tur, og er spesielt fornøyd med at turene rundt Kalhovd inneholdt alle vanskelighetsgrader.

- Det er veldig forskjellig nivå på våre medlemmer, både når det gjelder grad av syn og hvor vant de er til å gå i fjellet. Her på Kalhovd var det muligheter for å gå både på grusveier og stier, sier Sørtveit, som også er fylkesleder i Vest-Agder Blindeforbund.

Etter rolige turer på fredagen, var det klart for topptur på lørdagen. Målet for dagen var Mårsbrotet på 1360 meter over havet. Halvparten av turgjengen ga seg i kast med oppstigningen nord for Kalhovd, og Svein Svege ledet an med førerhunden Fia. Han er norgesmester i førerhund, og det var ikke mange gangene han måtte kalles tilbake til stien.

Fia holdt konsentrasjonen, selv når ei rype lettet halvannen meter foran henne.

- Førerhunden er mitt desidert viktigste hjelpemiddel sier Svege. Hjemme i Flekkefjord er han aktiv topptursanker.

Etter noen timer var det en fornøyd gjeng som nådde toppen. Forholdene var sjeldne; sol og nesten vindstille. Fra toppen hadde de seende utsikt til Gaustadtoppen i syd.

På toppen av Mårsbrotet.

MÅRSBROTET: En fornøyd turgjeng på 1340 moh. Fra venstre: Gunhild Nygaard, Svein Svege, Kjell Ravnevann, Kari Østermann, Olaug Jacobsen, Knut Brox og Gunnar og Lillian Nygaard. Til venstre kan man skimte Gaustadtoppen i det fjerne.

På kvelden stilte den sterkt svaksynte John Fredriksen fra Mandal opp med gitaren, og allsangen runget ut over viddene til de sene nattetimer.

- Dette samarbeidsprosjektet med KOT setter vi stor pris på, sier Sørtveit. Han synes disse fjellturene er så hyggelige, at de bør bli tradisjon. Kanskje blir det en ny topp neste år?


Denne turbeskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 26.6.2006.

Galleri
Her finner du 25 bilder fra turen, og ett panorama.

Kart
Nærområdet til Kalhovd er dekket av kartet "Kalhovd", Blad 1515 II. Det er i målestokk 1:50.000

Ekstern link:
Kalhovd turisthytte.
Flott sted, med utrolig god mat. De satser på lokale råvarer. Hyggelig betjening, og hyggelige DNT-priser. Et godt utgangspunkt for masser av aktiviteter. Sykkeltur i dette området må absolutt kunne anbefales!

Fjorårets tur:
Fjelltur i blinde - omtaler turen til Øyuvsbu i Setesdalen.