Vandre:
Fjelltur i blinde

Forrige helg var ti blinde og svaksynte på tur i Setelsdalsheiene. En fjelltur i blinde behøver nemlig ikke være noen nedtur. Seende kan nemlig ha mye å lære av blinde og svaksynte. Maken til humør og opplevelsesglede skal en nemlig lete lenge etter.

Tekst og foto: Lars Verket

Turen ble arrangert av Vest-Agder Blindeforbund og Kristiansand og Opplands Turistforening (KOT). I tillegg til de ti blinde og svaksynte, var det med fem ledsagere. Øyuvsbu, rett sør for Brokke-Suleskar veien, var utgangspunktet for helgens turer. Fremdeles er det en del snø i fjellet, men østover for hytta var det ganske bart. Det er særlig i nord- og østhellingene at det fortsatt er en del snø.

Andre sanser
Svein Svege og hunden Fia i fartaNår en mister synet er det andre sanser som tar over. Derfor er også en fjelltur i blinde full av opplevelser.
- Jeg kan føle utsynet, selv om jeg ikke ser det, sier blinde Svein Svege fra Flekkefjord. Han er flere ganger Norgesmester i førerhund i skog.
De andre trakk også frem kvaliteter ved fjellet som berører andre sanser enn synet; gjøken som galer, bekker som sildrer, den friske og kalde luften og det varierte underlaget.
De som ikke hadde førerhund fikk hjelp av ledsagerne.
- Jeg stoler blindt på dere jeg, sier en alltid smilende Bergljot Olsen på 78 år. Hun hadde godt tak i sekken til sin ledsager Kjell Ravnevann på turene, og det fungerte utmerket.
Da turene var overstått, var hyttelivet på Øyuvsbu også en kulinarisk og sosial begivenhet. Torunn Skottedal arrangerte herlige måltider, og leker på kveldene.

Fornøyd
KOT arrangerte en slik tur for første gang, og er svært fornøyd med deltagelsen.
- I år er det Friluftslivets År, og i den forbindelse er barn og funksjonshemmede spesielt viktige målgrupper, sier daglig leder i KOT Harald Flå.
- Dette er noe vi kommer til å gjenta, både her og andre plasser i landet. Samarbeidet med KOT har vært veldig flott, sier en begeistret Torleif Sørtveit, leder av fylkeslaget av Norges Blindeforbund, Vest-Agder. Sørtveit synes samarbeidet med KOT bør videreutvikles, da denne turen absolutt ga mersmak. For mange av de som deltok, var dette første fjellturen siden de fikk problemer med synet.

På vei opp fra Øyuvsbu.

VÅR I FJELLET: Her er Torunn Skottedal og Torleif Sørtveit på vei opp fra Øyuvsbu. De bruker en bambusstav seg imellom for å gå i kupert terreng.


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 22.6.2005

Galleri
Her finner du 43 bilder og 5 panoramaer fra området rundt Øyuvsbu.

Denne artikkelen har også stått på trykk i Fædrelandsvennen.