Tips til vinterfjellet

I denne artikkelen har vi samlet sammen en del tips som kan gjøre at du kan få økt livskvalitet og sikkerhet i vinterfjellet. adrenaline.no har tidligere publisert en slik liste, men det er to år siden (se til høyre). Nedenfor finner du nye erfaringer

Av Lars

  • Tørking av sovepose på skiTørr og varm. Dette er vel en gjenganger, men kan ikke understrekes godt nok. På vinterfjellet er det små muligheter til å tenne bål, og redningen ligger i å holde seg tørr og varm. Dette er ikke alltid så lett. Vinden kjøler, så bygg lemur - vær i naturlig le ved pauser. Ikke bli svett. Går det oppover - ta pauser, og gå deg tørr på toppen. Etter lange økter i snøhule eller dårlig vær. Gå deg tørr på et vann i måneskinn. Hvis været er dårlig når du legger deg, og klærne ligger våte i en haug, så kan det hende muligheten byr seg neste morgen! Det er sjelden dårlig vær VELDIG lenge i strekk. Om morgenen henger du gjerne sovepose/lakenpose litt på skiene så den tørker. Du setter over en liter i løpet av en natt, og en del av dette er inne i soveposen. Har du telt kan du fyre i dette, og tørke klær under taket. I soveposen tørker du minst mulig, men fuktige sokker tres med fordel utenpå tørre sokker, og samme med tynn ullgenser. Varm på beina blir du ved å være i aktivitet, og snøre skoene løst på. Friksjon og luft gjør at du blir varm og sokken tørker. Skoen er et for stort tørkeprosjekt (gjør bare soveposen kald). Styrk karakteren med å ta den på iskald om morgenen med varme & tørre sokker - og kom deg i aktivitet. Pass på å sette skoen med åpen pløse - ellers kan den være VANSKELIG å få på om morgenen i iset tilstand... Frysing er forbudt på tur! Soveposen skal alltid være tørr, og pakkes vanntett.
  • Vann finnes det MYE av i fjellheimen, og da tenker jeg ikke på snø. I vannkanten under små fonner - eller rett og slett bare på vann, finnes det overvann. Grav ned til dette, og du sparer 50% brensel. Du bruker 50% til å smelte snø til vann, og så 50% til å koke det. Du kan også spare 25% brensel ved å bruke reflektor (se egen artikkel)
  • Hilleberg Unna bak lemurHvis du bor i telt. Når du kommer frem tråkker du ned et området ganske mye større enn teltet med skiene, og lar dette sette seg et kvarters tid før du setter opp teltet. Bygg lemur i høyde med teltet, og to høyder fra. Gjerne i vinkel, så vinden kan snu litt og den enda virker. Så graver du ut forteltene. Lag hyller og hemmelige rom, slik at du får fint kjøkken, og god plass til påkledning/sekker. Teltliv om vinteren er rene villaen i forhold til om sommeren! Ikke ta med fuktighet inn i teltet - bruk snøbørste grundig på alt du tar med inn! Barduner godt, så slipper du det hvis det blåser opp om natten. Vit hvor spaden/hodelykt er, i tilfelle du må grave litt mer på muren om natte. Eller rett og slett fjerne snø fra teltet (en del modeller samler snø på taket). Selv med lufting rimer teltet ute og inne. Bruk ei fille å tørke av om morgenen (før du evt. fyrer frokost i teltet).
  • Snøhule. Å bo i snøhule er så utrolig gøy at undertegnede har skrevet egen artikkel om det! Særlig å bo i en egen hule helt alene er fascinerende. Mer stille kan man ikke få det!
  • Lær deg å bruke kompasset!Orientering. Dette blir vanskeligere om vinteren, da vann og bekker blir bort. Tåke og flatt lys kan også gjøre orientering vanskelig. På vinterfjell kan du bli nødt til å gå lange kompasskurser og telle taulengder. Å ha med 5-10 meter med 5mm tau er ikke dumt! GPS kan være greit som sikkerhet. I dårlig sikt kan det også være greit å gå på koter, og da er høydemåler fint å ha. Ellers er du aldri utlært når det gjelder orientering - der kan ALLE bli bedre. Også du!
  • Vind/kulde. Vinden kjøler ned så det blir mye kaldere enn det gradene viser. Dette kalles "chill-faktor". Skallbekledning som er vindtett og å komme seg i le er gode tips for å holde seg varm. Hvordan vinden påvirker temperaturen kan du lese mer om i denne artikkelen fra Meteorologisk institutt.
  • Bomull/GoreTex. Begge deler er skallbekledning. Bomull puster bra og er ganske vanntett. GoreTex puster mindre bra, og er vanntett. Om vinteren (iallfall hvis det overveiende er minusgrader) anbefales bomull veldig. Hvis du skal grave mye snøhule anbefales likevel vanntett bukse.
  • Latrine. Lag ett sted der dere går på do. Blir mye koseligere! Dessuten kan man da bruke litt tid på å lage en skikkelig do. Lag et hull med skikkelig nedtråkket støtte på hver side, slik at man kan sitte på huk. Så lages en skikkelig lemur rundt. Da blir det usjenert og så varmt som gradestokken viser. Det er ikke gøy med kuling i rompa i 10 minus...
  • Fotposer er greit å ha i leiren. Undertegnede har før sverget til den militære versjonen med sandaler i. Etterhvert som en lett sekk betyr mer og mer er disse byttet ut med Ajungilak sine (eller du syr noen som ligner i bevernylon). Disse er selvsagt ikke så varme, men de er høyere. Dessuten holder du deg med litt erfaring varm på beina hvis du er i aktivitet og knyter skoene løst på beina.
  • Kjekt å vurdere: Presenning (kan brukes til mye: Under lunsj, under likkeunderlag, som akemoro, dampsperre osv), ekstra liggeunderlag (særlig hvis du har et oppblåsbart som kan punktere). Jervenduk/nødbivuakk - hendig å ha under lunsj, å meditere i på toppen av fjellet osv.)
  • Mat. Dette skrev jeg litt om sist, og det gjelder fortsatt. I tillegg kan tilføyes: Havrebomber med MASSE rosiner/kanel og fløtemysost/mårpølse er kult til lunsj. Snickerskake gjør seg VELDIG som energibombe ved store fysiske utskeielser, eller etter middag. Begge disse, og flere andre oppskrifter, finner du i matoppskrifter fra Øytun FHS. På fjellet er du såkalt vegeterende (selvpåfunnet ord for å være i jevn bevegelse hele dagen), og da trenger kroppen mye energi. Spis derfor skikkelig middag om kvelden, og drikk godt! Å måtte på do om natta er bare koselig hvis du gjør det med en gang - så blir det så mye bedre etterpå. Å ikke drikke før en legger seg bare for å unngå tissetur om natta anbefales ikke. Stell pent med kroppen!
    Hvis du virkelig er en vektjeger kan brensel spares i matlagingen ved å la maten trekke i stedet for å koke. Når det koker slår du av primusen, og lar maten stå.
  • Usikker is kan finnes langs kanten av vann hvis det er fonder som ligger utover isen. Det er som oftest bare overvann, men en blir våt av det også.... Isen bør også vurderes ved inn og utløp. Dessuten bør du være obs på vann som er regulerte, og eventuelt kontakte NVE.
  • Skred. To tommelfingerregler. Unngå terreng brattere enn 25-30 grader. I tillegg har du 1:3 regelen. Hvis du har en 50 meter høy fjellside som er brattere enn 25-30 grader, så skal du gå 150 meter unna. Dette tilsvarer 20 grader hvis du til måler med klinometeret på kompasset. (Har du ikke klinometeret kan du måle med kompasset og holde ei vannflaske under som vater).
  • Sol er deilig - og skummeltSola. Den er sterk, og solbrenthet/snøblindhet er ikke kult. Solkrem med høy faktor/sinksalve og solbriller er et must på vinterfjellet. Ta gjerne med et ekstra solbrillepar!
  • Orden. Pass på sakene dine - ting blir fort borte i snøen!
  • Drikkeflaske/termos. Sånne trykknapp-termoser lekker ofte... Termos fra Hammarplast holder tett og varmt! Finnes i 0,3, 0,5, 0,7 og 1 liter. De to store egner seg best på fjellet. Når det gjelder drikkeflasker har undertegnede sverget til SIGG. Men, disse kan fryse i stykker - i tillegg til at de har veldig tette gjenger som fort fryser. Da må du varme metallflaska i munnen, og det er mindre kult. Det finnes nå ei flaske som heter Nalgene fra USA. Denne har stor åpning, brede gjenger og tåler både kokende vann og bånnfrysing i teltet. Anbefales veldig. Ikke så lett å få tak i her på berget, men det kommer nok. Watch out!

Tipsene er undertegnedes, og ikke alle er enige. Her kan du lese kommentarer fra brukerne av nyhetsgruppen no.fritid.friluftsliv.

Fjellvettreglene
Til slutt tar vi en kort oppsummering av fjellvettreglene:

  1. Legg ikke ut på langtur uten trening.
  2. Meld fra hvor du går.
  3. Vis respekt for været og værmeldingen.
  4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer.
  5. Lytt til erfarne fjellfolk.
  6. Bruk kart og kompass.
  7. Gå ikke alene.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene, og grav deg inn i snøen om nødvendig.

Vi er veldig enige i de fleste av disse. En skal alltid ha respekt for været, og dette fører til at man tar med godt utstyr selv på korte turer. Det betyr at 3 og 4 kan slås sammen. Erfarne fjellfok finner du blant annet hos de lokale DNT-lagene. Nr 9 om å grave seg inn i snøen om nødvendig høres så kriseaktig ut. Å ligge i snøhule er i mange tilfeller mye koseligere enn å ligge i telt. Vi vil gjerne slå et slag for snøhulen som et godt alternativ, og ikke bare som kriseløsning. Den eneste fjellvettregelen vi ikke liker helt er nr. 7. I Norge er det lange tradisjoner for å gå alene i fjellet. Nansen gikk som kjent alene fra Oslo til Bergen for ganske lenge siden. MEN, da skal en være bevisst den økte risikoen, og legge turen opp deretter (gode meldinger om hvor du går, erfaring, nødvendig utstyr og kunnskap).


Disse tipsene ble publisert på adrenaline.no 9.4.2003

Flere tips
For to år siden gikk undertegnede over Jostedalsbreen. Etter denne turen ble det også forfattet en del tips til vinterfriluftsliv. På disse to årene har det rent en del snø i havet. Noen av temaene går igjen, men er utvidet litt. Andre temaer er helt nye. Har du flere tips setter jeg pris på tilbakemelding!