Snøhule
Om å bo i snø

Her kan du lese om andres erfaringer med å bo i snøhule. Det er mer komfortabelt enn du kanskje tror, og her finner du tips for å gjøre det enda koseligere.

Av Lars

HVOR?
To huler nede og flere oppover til venstre...Først må du finne en skavl (surprise!), og denne bør det være litt størrelse på. Det er jo ikke så lett å se hvor dyp skavlen er, men her kommer søkestanga til sin rett! Den har vi jo alltid med, men håper samtidig at vi aldri får bruk for den i skred. Min søkestang er på 3,20, og dette er perfekt lengde til å sjekke ut skavler med. Hvis den går helt inn, er det masse plass! Stikk flere steder, slik at du ikke blir overrasket av stein. Du kan også kjenne om det er islag med søkestanga.

Skavler finner du på lesiden, og de fleste fjellområder har en dominerende vindretning gjennom vinteren. Ofte fra vest - dermed finner du hengene på østsiden. Men, vinden presses hit og dit av fjellene, så dette er bare en generell regel.

Skavlen må ikke være over 5 meter, og da er det området som er bratt (mer enn 25-30 grader), som ikke må være mer enn 5 meter høyt. Grunnen til dette er faren for ras. Skavlen bør være bratt der du begynner å grave, og begynn høyt oppe. På den måten kan du grave opp tidlig (i gangen - se nedenfor), og snøen samler seg ikke utenfor når du graver.

HVORDAN?
Mathis ved inngangen til hula, legg merke til søkesonden med posen bundet i toppen.Det finnes massevis av måter å grave snøhule på. Det vanlige er å starte som beskrevet ovenfor i skavlen. Begynn med å grave i skulderbredde og brysthøyde. Når du kommer litt inn graver du oppover slik at du kan stå, og ut til sidene slik at du får plass til å jobbe. Gangen går rett inn i skavlen. Så kan du lage brisk på ene eller begge sidene. Se litt an hvor dyp skavlen er. Ofte kan det være fint å ha alle på en side, og sekker/kokeutstyr på en hylle på andre siden. Greit å ha det ryddig i hula, da det ofte blir litt trangt (men det er bare å spa!)

Hvis det er en stor hule kan man starte med både 2 og 3 åpninger, og så fylle igjen etter hvert. Jeg har vært med å lage hule til 9 der vi startet i 3 åpninger. Etterhvert fylte vi igjen åpningene på hver side. På denne måten kan nesten alle 9 arbeide, og det går fortere.

Veggene må være minst 30 cm, og taket minst 50 cm. Ved dårlig snø kan takeg gjerne være litt tykkere for å hindre sig. Den beste snøen er ganske fast fokksnø. Den kan du skjære ut som mykt smør... HERLIG! Skare, veldig hardpakket snø og islag som må hugges ut er ikke like moro...

Hula må bues, slik at den blir sterk. Lag fine halvsirkler, så er du sikker på å unngå sig. Hvis taket er for rett, kan du fort våkne med en "veltet kamel" over deg... Helt til slutt bruker du votten eller en krummet spade til å fjerne alle ujevnheter. På denne måten hindrer du drypping fra taket.

Til slutt lages en varmelås/kuldelås. Det betyr at taket på inngangen senkes til nivået under brisken. På den måten forsvinner ikke varmlufta ut av hula. Dermed er det bestandig mellom 0 og minus 2 inne. Utrolig deilig når gradestokken kryper ned mot 20 og 30 minus utenfor... Kuldelåsen lages best med ei blokk tvers over åpningen, og så mindre blokker over. Til slutt kastes snø utenpå. Den store blokka lages best med snøsag. Finn et sted med litt skare eller tettpakket fokksnø. Når du har skjært ut blokka stilles den på høykant en 10-15 minutter, slik at snøen "setter seg".

Andre triks

  • Stå og sittehøyde.
    Selv om det kan virke ganske kjipt å grave ståhøyde i gangen, så er dette veldig behagelig. Kjipt å stange hodet i taket. Briskene bør også ha sittehøyde, slik at det blir enkelt å spise frokost og kle på seg...
  • "Hemmelige rom".
    Det er veldig enkelt å spa små rom på veggene til kjøkkenutstyr, brennstofflasker, termoser osv. De er også veldig flotte å sette lys i. Telys brenner seg ned i snøen. Sett de på for eksempel en tom pose med solbærtoddy eller rett i koppen! Disse er det litt aluminium i.
  • Spade.
    D9LynxHvis du skal på tur og ikke i utgangspunktet skal spa så mye, så er Rottefelle/DNT-spaden veldig grei. Den er lett og allsidig. Her kan du spa, hakke og avrunde med samme spade. Hvis du derimot SKAL grave snøhule, så anbefales litt kraftigere skyts. Undertegnede har to spader fra Black Diamond som han er glad i: Lynx (sølvfarget blad) når det skal spas litt, og D9 (rødt blad) når det skal spas MYE. Sistnevnte kan også forlenges i skaftet. Dette er utrolig hendig ved graving av flatgrop. Du hiver fint sneen 3 meter opp... D9 flytter du kubikk med fort. Med litt erfaring spar du hule til to-tre personer i god snø på ca en time med denne... Begge spadene kan også påsettes snøsag i stedet for blad, men denne sagen er litt kort.
  • Presenning.
    Dette kommer ofte som en overraskelse på folk - hva skal vi med det? Hvis en har presenning i gangen når en spar innover og til siden, kan denne rutsjes ut med snø på. Det går MYE raskere enn å spa snøen ut. BELIEVE ME! På en 5-mannshule sparer en fort vekk en time... Dessuten er den fin å ha under liggeunderlagene om natten OG ikke minst moro å skli på for de minste (og for de voksne som har barnet i seg....) Presenningen bør være for eksempel 2x3 meter. Disse koster 30-40 kroner i en byggevareforretning.
  • Matlaging.
    Foregår nærme utgangen, og med god lufting. Stikk en stav gjennom taket. Ta også hensyn til hva slags drivstoff du bruker i stormkjøkkenet - ikke alt egner seg til å lage mat inne med!!!
  • Latrine.
    IKKE lag denne inne i snøhula. Undertegnede har ikke prøvd det selv, men fått gjenfortalt hvordan det oppleves. Ut fra dette anbefales det IKKE. Hvis det er helt HÅPLØST vær utenfor, så får du iallfall spa et skikkelig hull før du gjør det, og så spa godt igjen etterpå. Men, du er altså advart... Undertegnede kan derimot anbefale å lage en liten snøborg med hull rett på siden av inngangen, så blir det ikke så langt å gå om natten...
  • Flere dager.
    Første døgnet i snøhule bruker du oksygenen som er i snøen. I løpet av natta dannes et tynt islag på veggene, og det er ikke så mye å hente neste natt. Da må du bruke en stav å lage luftehull. Hvis du har et brennende lys i hula, så ser du at det er oksygen nok.
  • Orden.
    Ei hule blir aldri noe hus, og det er greit å ha orden. Dessuten SKAL alt være inne i hula (bortsett fra ski/staver/søkesonde) når natten begynner. Spade, snøsag og annet snør fort ned... Dessuten er det greit å ha spaden inne i hula hvis inngangen har føyket igjen i løpet av natta... (Dette kan selvsagt unngås ved å lage levegg...)

Dette var noen tips til å få en god snøhuleopplevelse. Har du flere du vil dele med adrenaline.no sine lesere er du hjertelig velkommen til dette. Skriv en e-post!


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 8.4.2003

Eksterne pekere:

Har du flere pekere som burde vært med her? Skriv e-post!