Bokanmeldelse
Fagbok i brelære

Denne boka går litt utover det vi pleier å anmelde her på adrenaline.no, men breer er så fascinerende at vi tar sjansen! I denne boka er det lite fargebilder og morsomme historier, men den virker spekket med informasjon.

BokcoverAv Lars

Nå er det nemlig slik at vi heller ikke har lest den, men bare bladd litt rundt. Uheldigvis ble boka anskaffet i etterkant av ferden over breen. Hvis du synes breer er kult, så anbefales det å lese den på forhånd. I etterkant er det mer enn nok å ta vare på en lemster kropp, og sortere storslåtte minner...

Boken til Nesje på Høyskoleforlaget tar for seg forskjellige sider ved isbreer. Det første kapittelet handler bare om breer; de forskjellige typene, massebalansen, brehastigheter, bresprekker, kalving, breprofiler og en del annet snacks. Her kan du for eksempel finne ut at ordet "ablasjon" betyr "prosesser som til sammen minsker breens masse. Antagelig ikke noe uunnværlig sjekketriks, men kan være greit å kunne for de som interesserer seg for isbreer!

Kapittel to handler om "Glasiasjon", i seg selv litt gresk kanskje. Glasiasjon betyr nedising, og dette kapittelet handler dermed om hvordan dette påvirker lanskapet. Naturlige emner blir da glasial erosjon, glasiale landformer, transport og avsetninger.

Dette bringer naturlig boka videre til istider og klimavariasjoner, før det hele avsluttes med et kapittel om dateringsmetoder.

Totalt sett litt mye teori og lite tur - men sånn er det nå en gang med fagbøker. Du får helt sikkert større utbytte av turen med litt teoretisk ballast. adrenaline.no kjøpte boka på tilbud for 98,- på Jostedalsbreen Nasjonalparksenter. Det er den helt klart verdt!


Denne bokanmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 21.6.2001

Atle Nesje:
"Brelære"
Høyskoleforlaget 1995

Spesialseksjon om Jostedalsbreen på adrenaline.no