Kajakk
Telemarkskanalen 2011

Etter å ha vært med på to guidede turer med KRIK ned Telemarkskanalen, skulle jeg ta over rollen som guide. Turene til KRIK har blitt komplettert med et par feltturer i området også, så jeg følte meg vel forberedt. En gjeng fra Kirkens Bymisjon i Kristiansand skulle ta turen fra Fjågesund til Skotfoss. Det ble en minneverdig opplevelse!

Av Lars Verket

Dag 1:
Vi startet med felles biltur fra Kristiansand. Til sammen var vi 17 stykker, og det skjer jo alltid litt uforutsette ting. Det gjorde det også denne gangen, og like før vi ankom Fjågesund punkterte det ene dekket på kajakkhengeren. Men, turfølget inneholdt mange handymen og - kvinner, og snart var vi på veien igjen!

Hele gjengen

Ved Fjågesund ble følget litt skuffet av at landhandleren hadde lagt ned. Realiteten var egnetlig enda tristere, da innehaveren var gått bort. Dermed ble det ikke noe is i Fjågesund denne gangen, og det er nok lite trolig at det blir åpnet noen ny butikk her.

Å pakke 17 kajakker er ikke gjort på et blunk, og det ble en del armer og bein i løse lufta før vi hadde alle på vannet. En spent gjeng var klar for å se nærmere på Telemarkskanalen, eller «verdens åttende underverk» som den også er blitt kalt.

Den første dagen var det ikke så mye å se til dette, og Flåvatn kunne vært et hvilket som helst innlandsvann. Vi padlet bort til Grimnes, og fant plass til teltene mellom trærne. Dette er ikke den flateste leiren langs kanalen, men plassen har en utrolig flott utsikt mot solnedgangen. Det nøt vi mens vi satte til livs «Kylling i karry» - en oppskrift jeg fikk på en tidligere tur med KRIK.

Kveldsstemning ved Grimnes

Dag 2
Vi våknet til regn, og visste at det skulle regne en del denne dagen. Det ble derfor en litt spredt frokost rundt om i teltene før vi pakket ned en våt leir. Men, selv i regn er det vakkert i Telemarkskanalen! Vi padlet resten av Flåvatn, og fikk med oss «Hundehola» før vi ankom lunsstedet ved Strengen. Her ble det lunsj i et lite bur som vi utvidet med en tarp. Kanskje ikke den mest avslappende og varme lunsjen vi har hatt, men veldig god stemning!

På jakt etter Hundehola

Etter lunsj var det meldt oppklarning, og den kom også! Fantastiske stemninger med tåkedotter som lå bortover vannflaten. Kajakkpadlere i alle mulige knalle farger brøyter seg veg ned til første sluse - som er Hogga. Synet som møtte oss når vi kommer ut av siste slusekammer er ett av de vakreste under hele turen!

Tåke på vei mot Hogga sluse. Møter Victoria.

Fra Hogga er det veldig kort vei ned til Kjeldal sluse. Etter denne er det strake veien til Lunde Kanalcamping. Der var det mange som benyttet anledningen til å få seg en god dusj! Middagen denne dagen var det heller ingenting å si på. Sjelden har så mye tøy blitt tørket på en gang før hos Kanalcampingen, men alle la seg gode og varme om kvelden. Selv om nok temperaturen hadde vært litt varierende i forskjellige kropper gjennom dagen.

Dag 3
Vrangfoss sluseEtter frokost startet vi dagen i god «Ingen grenser»-stil. Vi bar kajakkene forbi Lunde sluse, og de krevdes et godt gruppearbeid. Kajakkene veide mellom 40-60 kg, og da må en være flere for å håndtere dem.

Nedenfor Lunde sluse fikk vi god medstrøm ned til Nomevatn. Vi padlet rett forbi Nomestranda, så jeg har fremdeles ikke fått sett hvordan de har fått skiltet dette med telting der. Har noen et bilde så er jeg takknemlig for å få tilsendt det! Strømmen økte på frem mot Vrangfoss sluse. Her ble det litt venting, og vi fikk både spasert og beundret dette fantastiske byggverket!

Vrangfoss hadde også åpen café, så her ble det endelig mulighet for is! Slusingen tar nesten en time, men humøret var på topp hele veien! Fra Vrangfoss går det fort videre til Eidsfoss sluse, og Ulefoss sluse kommer ganske raskt etter det igjen. Her var vi uheldig, og måtte vente på at båten «Kammerfoss» både skulle opp, snu og gå ned igjen. Derfor ble det en lang pause der vi fikk en innføring i yoga på brygga.

Planen var å komme et stykke ned i Norsjø denne dagen, men tiden gikk fort. Derfor måtte vi diskutere litt frem og tilbake hva som skulle være vår nødhavn. Til slutt endte vi opp med Torsnes, og hang en tørrdrakt over «Telting forbudt». Vi var helt alene i området denne kvelden/natten, og vi avklart med politiet på forhånd.

Skilt med camping forbudt

Etter litt bading og leirslagning ble det fisk denne kvelden! Fantastisk deilig!

Dag 4:
Været holder seg fint, og etter frokost satte vi kursen ut i Norsjø. Etter et par timer ankom vi øya «Lille Munken». Her lå det to motorbåter, men vi fikk alle kajakkene på land her ogås. Lunsjen smakte godt, og så krysset vi over til østsiden av Norsjø.

Lille munken

MikaelshulaEtter en stund kom vi ned til Mikaelshula. Her har det vært kirke fra ca 1150-1536. Hele følget kom opp til hula som ligger 30m opp i fjellveggen. Her ble det både sang og stillhet før vi badet litt nede ved brygga og kajakkene. Herfra var det bare en halv time ned til Løveid sluse forbi Skotfoss. Der forlot jeg og et par andre følget for å hente biler i Fjågesund. De andre sluste ned den første automatiserte slusen (alle de andre var manuelle), og tilbrakte kvelden på slusekroa på Løveid. Der var det danseband, så kvelden gikk ganske fort. Etterhvert kom vi tilbake med henger og biler. Det ble en sen avgang, og en enda senere ankomst til Kristiansand.

Men, hva gjør vel det. Det var litt av en tur!

Blå linje
Denne artikkelen ble skrevet 11. februar 2012 og publisert på adrenaline.no.

Galleri
På denne turen var det svært varierende vær, og spesielt regnbildene ble spesielle. I dette settet på Flickr ligger det 126 bilder fra de 4 dagene på kanalen.

Tidligere saker

Vil du følge artikkel-forfatteren på Flickr, så kan du legge til Lars Verket på Flickr som contact.

Handout
Her er det en tosiders handout i .pdf som ble gitt til alle deltagerne i etterkant. Den inneholder alle stedsnavn og slusenav. I tillegg til utpadlet distanse.

Arrangør
Sesongen 2011 startet undertegnede KayakExperiences.com
Her drives det utleie, kurs og guidede turer. Turen til Telemarkskanalen 2011 var den første utenfor Agder, og definitivt ikke den siste!