Padling
Soloppgangsafari

Lyset om vinteren er veldig spesielt. Nesten hele dagen har karakter av soloppgang og solnedgang. I Kristiansand og Sør-Norge blir det ekstra spesielt, da solen på denne årstiden står opp av havet i sørøst. Dette lyset er spennende å jakte på, og i denne artikkelen kan du være med på soloppgangsafari i kajakk.

Av Lars Verket

En annen fordel med å jakte på soloppgangen om vinteren er at du slipper å stå opp midt på natta. Hvis du er på vannet kl 08 får du mye flott lys med deg - på vei inn i en ny dag. Skiftningene i lyset starter opptil halvannen time før sola kommer opp, og på vinersolverv snakker vi om kl 09.12 her i Kristiansand. Dermed holder det å være på vannet rundt 8 rett før jul, og så må en stå opp tidligere og tidligere.

Mens vi venter på solen....
TAKK: Denne soloppgangen opplevde jeg sammen med Kirkens Bymisjon sin padlegruppe i Kristiansand. En stor takk for invitasjon!

Desember og januar er derfor de mest ideelle månedene for denne type aktivitet Lyset «varer lenger» også, på grunn av at solbanen er såpass lav. Dermed blir det solnedgangslys hele dagen!

På selveste nyttårsaften er det en del som har tradisjon med å padle kajakk. For et par år siden tok vi dette bildet litt over kl 08 om morgenen, og naturens fyrverkeri overgikk alt som skjedde kvelden samme dag... Dette bildet er forøvrig en del av utstillingen «Med kajakk til fyrene» som står på Lindesnes fyr til ut mars 2011. Antagelig flyttes den til Kristiansand fra slutten av mai. Følg med!

NyttårsaftenNYTTÅRSAFTEN: Naturens fyrverkeri er kraftige saker, og ingen har endt på legevakta av opplevelsen enda!

Erfaring
Padleforholdene på denne tiden av året kan være ganske seriøse, og det er viktig at du kler deg etter vanntemperaturen. Det betyr tørrdrakt. Og at du har en del erfaring - padle gjerne sammen med andre! Is gjør at ispigger er fint å ha med, samt at du har litt erfaring med å bevege deg i is i kajakk.

Tips til ispadling
Hvis du padler blant isflak er det greit så lenge kajakken kan bryte gjennom isen. Hvis kajakken havner oppå isen blir det fort mer ustabilt, og da er det viktig at du er forberedt på det! Hvis du kommer til sammenhengende is kan du padle opp på denne, bruke ispigger til du kommer litt lenger inn, og så ta ut et ben på hver side av kajakken. Hold fast i kajakken med begge hendene til cockpitringen. Hvis du står i fare for å gå giennom med bena overfører du vekten til kajakken, og sparker i fra. På denne måten kan du bruke overflaten på undersiden av kajakken til å komme deg fremover på tynn is. Den har større overflate enn hele kroppen din, og MYE større overflate enn bena dine. Være spesielt oppmerksom på steder med strøm - disse bør unngås! Hvis du velter under slike forhold er det veldig viktig at du holder deg til kajakken din, den har masse oppdrift!

IspadlingISGANGE: Med kajakken mellom beina er du sikret mot å bli våt på annet enn beina.

Belønningen
Etterhvert som du har disse forholdsreglene i blodet, kan du ta til deg de enorme opplevelsene som ligger i soloppgangsafari. Etter litt baksing i is i mørket kommer dere ut i åpent vann, og kan konsentrere dere om lyset. Det skifter fra minutt til minutt. Like før sola kommer opp fra horisonten kan dere gå i flåte, og dele varm drikke og kjeks! Nøtter er også godt! Når sola endelig kommer opp av horisonten blir det ikke så mye varmere i grader, men det gjør noe med sjelen..

Blå linje
Denne artikkelen ble skrevet 7. februar 2011 og publisert på adrenaline.no.

Gallerier
Jakten på lys har også tidligere vært tema her på adrenaline.no. I januar for to år siden la vi ut en rekke gallerier med bilder under tittelen "Jakten på lys".

Siden den gang har det blitt en del nye gallerier, og her er link til de på Flickr:

Radiokanalen P4 ble også inspirert til å lage en sak på dette, og den fikk tittelen:
Foretrekker padling om vinteren
Jeg har fått lov til å legge ut radiofilene her også, men de er også tilgjengelig i artikkelen.
LYD: Kaller seg padlofil
LYD: Padletur i soloppgang
Journalisten tok også opp en del lyd som ikke ble brukt, og dette er lagt ut på nettstedet AudioBoo. Her er direkte linker:

Vil du følge artikkel-forfatteren på Flickr, så kan du legge til Lars Verket på Flickr som contact.