Klubbtur
Saltholmen fyr

En vakker høsthelg i fjor høst dro Kristiansand kajakklubb til Saltholmen fyr utenfor Lillesand. Fra før har vi besøkt Grønningen fyr og Songvaar fyr. Kajakkturer til de flotte fyrene langs kysten blir mer og mer populært. Overnatting på fyrene er en svært komfortabel måte å oppleve døgnet skiftninger på, og dessuten gir det mange andre inntrykk. Det er ikke uten grunn at fyrene blir kalt «Kystens katedraler».

Av Lars Verket

Natt over Saltholmen fyrSaltholmen ble oppført i 1881-82, etter at det ble vedtatt reist ved kongelig resolusjon av 18. januar 1881. De somlet ikke i de dager heller, og fyret ble tent 11. november 1882. Så ble det nedlagt i 1952. I løpet av denne perioden var det 5 fyrvoktere her ute, så her kan vi snakke om lang og tro tjeneste.

Saltholmen fyr har fungert som et innseilingsfyr til Lillesand. I dag er det i privat eie, og er fredet. Navnet har fyret fått fra virksomheten som foregikk her tidlig på 1800-tallet. Da benyttet nenmlig Hans Nielsen Hauge holmene her ute til å utvinne salt.

Vi hadde leid fyret for helgen av Lillesand Seilforening. Dette er det eneste fyret langs kysten av Agder og Telemark som drives av en seilforening. Venneforeninger, Foreningen Kysten og DNT er andre aktive aktører.

Blåtimen i lykta

Da vi la til kai var sola i ferd med å gå ned, og vi fikk fantastisk kveldsstemning i det vi bar bagasjen på plass i fyret. Noen gikk straks i gang med god middag, og ikke lenge etter var det klart for god mat servert på langbord i stua! Utenfor var det klarvær, og stjernene skinte om kapå med fyrlykta.

Panorama

Gjennom helgen ble det flere turer i nærområdet, og ikke minst flere bilder! Fyr er svært fotogene, og vi har laget et eget galleri med bilder fra denne helgen. Kajakklubben kommer garantert til å oppsøke flere fyr, og kanskje er det Ryvingen som blir neste? Alle disse fyrene kan uansett anbefales!

Vi lever jo i en helt annen tid nå med GPS, og det er vanskelig å sette seg inn i hvordan det var med fyrene langs kysten. Forvokteren har blitt avløst av teknologien. Dermed mister vi masse kulturhistorie som er knyttet til fyrene. Dessuten ser ikke lenger fyrene ut, selv om vi kan se lysene fra fyrlyktene. Fyrvokteren kommer nok aldri tilbake på samme måte som før, men vi kan i alle fall være med på å bidra til at fyrene fortsatt er i bruk - om enn på en litt annen måte!

Blå linje
Denne artikkelen ble skrevet 18. desember 2011 og publisert på adrenaline.no.

Galleri
Gjennom helgen ble det tatt mange bilder, og på Flickr ligger et set med hele 63 stk!

Vil du følge artikkel-forfatteren på Flickr, så kan du legge til Lars Verket på Flickr som contact.