Foto fra kajakk:
Jakten på lys

Legger du merke til flotte solnedganger? Står du opp tidlig for å få med deg soloppgangen? Ofte er det fantastiske stemninger i det solen går ned eller opp. I Kristiansand kommer solen opp av havet i desember og januar, og det er ekstra flott. På selveste vintersolverv kan man få Grønningen fyr innrammet av solkula! Vi sier det allerede - jakten er vel verdt innsatsen!

Av Lars

Rim på kajakkeneUndertegnede har alltid hatt desember som sin favorittpadlemåned. Ikke at det har blitt mange overnattinger. Faktisk ingen. Men, til gjengjeld har det blitt noen (ganske) tidlige morgener, og noen flotte ettermiddager. I desember står sola opp i 9-tiden, og får en kajakken på vannet litt over 8 så har en mye flott foran seg. Timen der det går fra mørke til lys er veldig spesiell. Ikke to dager er like!

Noen morgener kan det se kaldt ut, men det er bare utenpå. Når du først kommer i kajakken, regulerer du enkelt temperaturen med å øke aktiviteten! Noen morgener er ganske fasinerende - der kajakkene ligger helt dekket med rim...

Er du heldig støter du også på et tynt islag. Dette kan reflektere lyset på en fantastisk flott måte. Her et eksempel fra Melbyfjorden:

Melbyfjorden med is - et ganske sjeldtent syn.

I år hadde jeg fått tips om dette med Grønningen fyr, og var på plass 3 dager for å ta bilder av sola. To ganger på land, og en gang fra kajakk. Dette med innramming av fyret i sola gikk ikke pga skyer, men det ble fantastiske stemninger, og sola var ikke langt unna.

Grønningen fyr - 1. juledag 2008

Nyttårsaften ble også feiret fra kajakken, og soloppgangen på morgenen var helt fantastisk. Overgikk fyrverkeriet på kvelden, med sin knallende stillhet. Miljøvennlig og skadefritt var det også! :) Denne morgenen var helt fantastisk:

Morgenstemning på nyttårsaften 31.12.2008

Noen tips:
Bekledning for vinter - tørrdrakt med varmt tøy under anbefales!Vi snakker jo her vinter, og det er viktig å kle se etter temperaturen i vannet. Tørrdrakt anbefales. På hendene er muffer veldig bra, men hvis du skal ta bilder er neoprenvotter med åpen hånd bedre.

Kompaktkameraer har en tendens til å ødelegge himmelen hvis du fokuserer på noe mørkt. Fokuserer heller mot himmelen, og senk kameraet før du tar bildet - då får du med deg det flotte lysspillet på himmelen!

Skal du ha litt luksus, så kan vi anbefale tovede sitteunderlag. Kan du ikke lage de selv - så selges de bl.a. her. Varm solbærtoddy og nøtter er heller ikke å forakte mens en venter på soloppgangen. Kle deg heller litt for varmt enn for lite under tørrdrakta. Det er lettere å roe ned litt, enn stadig å øke tempoet...

Vi kan love deg en ting: DET ER VERDT DET! :-)

Ingunn og Grønningen fyr 1. juledag

Blå linje
Denne artikkelen ble skrevet i januar 2009, mens bildene er fra november og desember 2008 og januar 2009. Publisert på adrenaline.no.

 

Gallerier - enjoy! :)

Jakten på lys I
Første galleriet er fra 4. november. Gareth ble med på tur, og vi var på utsiden av Dvergsøya i Kristiansand.

Jakten på lys II
I begynnelsen av desember kjøpte jeg en Sigma 150-500mm, og denne måtte naturlivis testes ut. Derfor syklet jeg ut til Odderøya en tidlig morgen, og prøvde å få noen bilder av fyrene våre i soloppgang. Mye skyer, men flott blålys! Bildene er fra 10. desember.

Jakten på lys III
Disse bildene er fra 12. desember. Da var det en del skyer, men jeg fikk en fin tur utenfor Kristiansand. Til slutt ble det litt sollys også. I galleriet er også de første bildene av min nye Valley Rapier 20.

Vintersolverv
Den 21. desember var jeg ved Vilhelm Krag-statuen på Vesterveien. Der kan Grønningen fyr bli rammet inn av sola hvis været er klart. Det var det dessverre ikke i 2008, men det var flott lys før regnet kom litt over 9...

Jakten på lys IV
Dagen etter var jeg tilbake, og da var vi litt heldigere med sola. Da kom den faktisk opp, men det var fremdeles skyer helt nederst i horisonten.

Jakten på lys V
Dagen etter var det ikke meningen å ta noen bilder, men jeg hadde et ærend i byen fra morgenen av - en bokhandel i Arendal var tom for padleguider, og jeg skulle sende med bussen! Litt tilfeldig tok jeg med meg et kamera, og det angrer jeg ikke på! En flott lille julaften!

Jakten på lys VI
1. juledag var det klart for en tidlig start. Både kona og Claus fra København var gått med på en tidlig start på dagen. Vi padlet utover i en fantastisk morgenstemning, og var til slutt på utsiden av Dvergsøya - ganske nærme Grønningen fyr. Fikk en del fine bilder! På vei hjem fikk vi motvind, og det ble en skikkelig treningstur. Strømmen fra Otra var også overraskende sterk denne dagen (ca 2 knop).

Nyttårsaften
På nyttårsaften fikk jeg med meg to fra Kristiansand kajakklubb på tur i Kristiansand.

Januarpadling
Andre helgen i januar fikk vi en flott kvelds- og morgentur i Melbyfjorden (Bamble/Telemark). Ikke ofte det ligger is her!