Feltarbeid i august:
Regnfull langtur med godt humør!

Feltarbeidet i Aust-Agder skrider frem, og adrenaline.no har fremdeles godt håp om at "Padleguide for Aust-Agder" skal være ferdig til jul. Denne gangen hadde forfatteren med seg selskap. MoNo hadde tatt veien helt fra Tromsø for å være modell i den nye guiden. Her følger et slags referat fra turen, der vi tilbakela nesten 140km på 4 dager.

Av Lars

MoNo i godt humør, selv om regnet faller ned...MoNo er ingen hvemsomhelst. Det var nemlig han som introduserte undertegnede til padlingens verden i 1998. På de 10 årene har det skjedd ganske mye, og lite visste vi den gang om at en av oss skulle leve av padlingen...

Vi la ut fra hytta i Bamble, og fikk dermed en "transportetappe" ned til østgrensen av Aust-Agder. Etter å ha hentet vann i Hafsund og mat i Valle, padlet vi sydvestover mot Portør. Regnet kom og gikk litt, og det var mange fine stemninger. På siste strekket til Portør fikk vi litt sjø, og jammen fikk vi ikke til en surf eller to! I alle fall hørtes det sånn ut på jublingen!

MoNo har padlet Sørlandskysten ved flere anledninger, men bestandig holdt seg godt utenfor Portør på vei mot Risør. Dette skulle det nå bli en forandring på. I fjor fulgte jeg fastlandet nedover, og det er fullt mulig. Da kan man padle innaskjærs 2/3-deler av distansen ned mot Risør (av den utsatte). På det trangeste er kanalene under 2m vide, og det er mange flotte og blankskurte idyller.

Til slutt må en eksponere seg for vind og bølger rundt tre odder, men det er bare snakk om få minutter. Det gjør ingenting. Opp til et visst nivå er det bare morsomt å "snakke med havet".

Telting forbudt-skiltMoNo var ganske imponert over at dette var mulig, og for å sette prikken over i´en la vi kursen mot Flatholmen. Denne holmen er ikke sa aktuell for den nye padleguiden, men inneholder den nye hytta til Håkon og Mette-Marit. Kanskje enda bedre kjent som Norges kronprins og kronprinsesse. Jeg tror jammen at Håkon var en tur nedom brygga, men vi gikk ikke i land. De må jo få ha litt privatliv også...

På utsiden av Flatholmen var det noen pukkelrygger med smale rom mellom. Her var det veldig gøy å leke, og det blir vel ikke mindre gøy med enda mer sjø og vind...

Deretter padlet vi bort til Perleporten. Her blir jeg like fortvilet hver gang jeg kommer frem. Det første som møter en er "Friluftsområde. Telting forbudt". Hvor tar de det fra? Hvor er friluftslivet på vei?

Men, denne gangen skulle vi lure dem. Ikke at det var så mange å lure tilstede. Vi var i begynnelsen av august, men fellesferien var over. På grunn av været var det ingen her, så vi ville uansett ikke ha vært til fortrengsel. Telt eller ikke... Men, adrenaline.no har nå blitt såkalt "proffsanvändare" hos Hilleberg. Det betyr at vi tar litt bilder av produktene mens vi er på tur, og så får Hilleberg de til sine sysler. Til gjengjeld drypper det litt på adrenaline.no. Siste drypp var en såkalt Tarp, og det kan da umulig Risør kommune definere som telt? I alle fall hadde vi bestemt oss for å bruke denne på hele turen. Litt inne på gresset i Perleporten fant vi le for vinden, og Tarpen ble satt opp ved hjelp av 2,5 årer og noen trær. Da den endelig var på plass, fant vi ut at teltstengene alene var verdt over 10.000 kroner... Sånn så det ut:

Tarp fra Hilleberg

Kanskje noe for Werner? "Denne teltstangen kan også brukes som åre!" Er ikke helt sikker på at de tenner på den idéen... Det var i alle fall en utrolig flott natt!

Dagen etter var vi klare for Aust-Agder! Natten tilbragte vi jo også forsåvidt i Aust-Agder, men både Perleporten (Vardøya) og Risøya har teltforbud. Vet derfor ikke helt om jeg skal ha disse med i guiden. Vi får se! :)

Målet for dagen var Nordfjorden og Sørfjorden. Det er de som omslutter øya Barmen, og som leder inn til det lille stedet Søndeled. Her gikk E-18 forbi før, men det er det nå slutt på.

Langs Barmen så det ikke ut til å være noen leirplasser å samle på, så vi holdt oss på nordsiden. Vi fant en 4-5 stykker, selv om en av disse også hadde et gammelt skilt med "Teltslagning forbudt".

Vi hadde litt lite gass til stormkjøkkenet, så derfor tok vi turen helt inn til Søndeled. Bensinstasjonen hadde akkurat stengt, men den hadde visstnok ikke gass uansett. Men, vi fikk tak i litt god mat om ikke annet. Det skulle senere vise seg at det var mer enn gass vi manglet...

Stengsel på FinnøyaVi tok Sørfjorden på vei østover igjen, og fant tre leirplasser der også. Alle disse var på øyer. Etter å ha passert Sundet dro jeg til Finnøya, mens MoNo fartet inn til Risør for å ordne gass. Finnøya var en perle, og den har flere leirplasser for telt, selv om det er mest tilrettelagt for båter en kan ligge i.

Fra før hadde jeg merket av en idyll på Olavsholmen, så dit gikk vi for natten. Det var blitt sent, og vi var sultne. Likevel tok vi oss en tur rundt holmen. Rett før den lange kanalen inn i sør holdt undertegnede på å tippe pga et morsomt innfall. Her var det nemlig noen skvalpeskjær, og en feilberegning resulterte i at snuten på kajakken sto på land, og enden i vannet. Derfor måtte det balanseres til neste bølge kom. Men, det gikk bra - denne gangen også...

Vi gikk i land i nord - det er ganske kronglete. Men, to atletiske karer fikk kajakkene på land... :) Vi fikk opp Tarpen, og gikk i gang med matlagingen. Da viste det seg at effekten på stormkjøkkenet var like laber, selv om MoNo hadde fått tak i ny gassboks. Derfor tok det halvannen time å få båtstektet poteter og biffstrimler til å bli sånn passe medium done... Men, det gikk ned!

Utsikt mot Risør fra OlavsholmenOm morgenen fant jeg to teltplasser til litt lenger øst. Da er det faktisk mulig å lande kajakken på brygge (utenom sesong), og en har fantastisk utsikt mot Risør. Det får bli neste gang! :)

Morgenen etter ble det derfor ikke noe brød på stormkjøkken, men tørre boller og litt vann. Så gikk padleturen til Risør sentrum. Der fikk vi kjapt vite veien til nærmeste sportsbutikk, og ny brenner til stormkjøkkenet ble innkjøpt. Så skulle vi i alle fall få en kjapp og god middag den siste kvelden...

Risør har enda en lang fjord å by på: Sandnesfjorden. På vei SV mot fjorden passerte vi Randvik, og her er det flott både i NØ og SV. Litt senere kom vi til Saltbuholmen, og det var en skikkelig perle. Etter det var det ikke mye å se. Nesten innerst i fjorden kom vi til et sted som var tilrettelagt, men det så ganske privat ut. Rett før brua var det derimot en liten øy der det var en nedslått lavvo. Her må det være mulig å slå seg ned!

Vi fulgte sydsiden østover på vei ut av fjorden, og var innom Sørlandet feriesenter for å få oss en is. Været var grått, men det var ikke spesielt mye vind. Derfor var vi ganske gira på å komme forbi Sildodden denne dagen. Forbi Sildodden er det nesten alltid sjø, og det var det i dag også. Vinden sto på fra SV, og det var ganske kavete rett etter passering mellom varde og fastland. Vi gikk da rett vestover, og inn i en bukt. Her fikk vi dratt kajakkene på land, og så satte vi i gang med å lete etter den store jettegryten. Den fant vi ikke, men vi fant en del mindre...

Rett før vi padlet inn i Tvedestrand kommune spurte vi en hytteeier hvor den store jettegryten egentlig var, og fikk vite at den var nærmere odden. Så får jeg vel heller dra tilbake. Det kan være greit å ha litt feltarbeid til gode i september.

Risøya ligger i Tvedestrand kommune, men vi la oss til på øya innenfor. Denne natta spente vi Tarpen fast i stammer og grener. Til slutt hadde vi bare brukt en teltplugg på 8 fester. Det er jo ikke galt, og i en helt annen prisdimensjon enn første natta!

Siste natt - vått, men luftig

Regnet kom ned ganske jevnt denne kvelden, og det ble stekt jegerbacon, sopp og pasta til middag. Det smakte helt himmelsk, og det ble en tidlig kveld med god bok.

Været var fremdeles grått når vi våknet, men med ny brenner lagde vi morgenbrød i en fei. I lett duskregn padlet vi rundt Risøya, og la inn campingplassen i GPSen. Så padlet vi rett sydover til Lyngør fyr. På utsiden var det bra med sjø etter gårsdagen, og vi måtte tilbake til brygga for å komme i land. Derfra fulgte vi en betongveg fremt il fyret.

MoNo undrer seg over et måleapparat foran Lyngør fyr.Her traff vi noen sommergjester fra Kystverket. Lyngøyr fyr er ikke tilgjengelig for overnatting, og blir brukt som sommerhus for ansatte i staten/Kystverket. Vi spurte om vi kunne se oss rundt, og det var helt greit. Dermed fikk jeg samlet inn bilder nok til enda et fyrgalleri!

På veien videre mot SV var vi innom dagligvarebutikken i Lyngør. Den er åpen hele året, og det er godt å vite. Rundt Lyngør er det jo en del bebyggelse, men litt lenger mot SV ligger det en fantastisk øy for telting og allmennhet. Jeg sikter da til den lange og smale øya N for Askerøya.

Jeg må tilbake for å padle sydsiden av Askerøya ved en senere anledning. Her er det flere øyer, og jeg har satt av et WP på Mærholmen for mange år siden. Blir spennende å se hva som kan finnes her.

Meget fornøyde med dagens fangst kom vi ned til Gjesøya. Her rundet jeg jo sist jeg var i felt, så dermed var ringen sluttet. Nå er det altså bare litt på utsiden av Askerøya og øyene utenfor Risør igjen. For ikke å glemme Stangholmen fyr! Så skulle Aust-Agder stort sett være i boks. Selv om det må kvalitetssikres mot forvaltningsplaner for skjærgårdsparken osv.

Furøya med Smithe-villaenDermed satte vi kursen mot Tvedestrand, der MoNo hadde lovet å spandere middag. På veien dit la vi inn en god stopp på Furøya, ved de to fantastiske sveitserhusene. Hele dette området er tilgjengelig for allmennheten, og det blir spennende å lese hva Tvedestrand kommune har for planer med stedet. Det koster garantert penger å holde noe slikt vedlike. Men, det er helt klart verdt det! Fikk en diger konvolutt fra Tvedestrand kommune i forrige uke, så det er bare å ta fatt!

Da vi klappet til kai var det fremdeles regn i lufta, men vi fikk av oss alt vått. Utrolig deilig å ta på tørt etter en lang dag i våte klær.

Så entret vi Vertshuset, og satte til livs en stor pizza med banansplit til dessert. Det var litt av en avslutning, selv om vi hadde hatt myegod mat underveis også. Kvinnen med stor K dukket opp til avtalt tid, og så var feltarbeidet over for denne gangen. Nesten 140km på 4 dager var en skikkelig god økt! Takk for hjelpen MoNo!

Blå strek
Denne turbeskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 20. august. 2008.

 

Galleri
Her finner du et galleri med 45 bilder fra turen. Er vi heldige så dukker det opp en DVD med bilder fra MoNo også - så det kan bli et galleri til! :)

Lyngør fyr
Her er et eget galleri med 16 bilder fra Lyngør fyr. Det er også publisert på adrenaline.no sin store fyrside.