Vest for Lindesnes
Etter å ha padlet kysten fra Langesund til Mandal flere ganger, var det nå tid for å gå vestover. Utgangspunktet var Korshavn, og turfølget var Claus. Vi fikk tre flotte padledager i oktober, med all slags vær. Dessuten fant vi mange fine overnattingsplasser underveis. Vinteren er definitivt langt unna fortsatt! Av Lars En del har kanskje fått med seg at adrenaline.no det neste året har inngått et samarbeid med Vest-Agder fylkeskommune. Sammen skal vi gi ut en guide til padling langs Vest-Agders kystlinje. Den kommer sent i 2007. Frem til da skal adrenaline.no ta seg av feltarbeidet. En del strekk langs denne kysten er utsatte, og området rundt Lindesnes er ett av dem. Derfor var det svært hyggelig at Claus fra København kunne ”være med meg på jobb” disse dagene.
Men, vi har vært på tur sammen før. I fjorårets høstferie padlet vi rundt i Blindleia. Da var det også fantastisk vått første dagen. Vi hadde tørrdrakter på oss, så det ble ikke vått annet enn i ansiktet og på hendene. Det kunne vi leve godt med. Spesielt når det fremdeles er 15-16 grader i havet. Høsten 2006 har vært usedvanlig varm. Fra Korshavn padlet vi rett sydover, og fulgte landlinjen. Den store bukta på Revøy er bebygd, men i den lille i sydøst var det en flott liten sandstrand (se bilde under). Denne er nok utsatt for sydlig vind, men det var gamle steingjerder litt inne på land. Derfor kan man nok finne ly for de fleste vindretninger her. Herfra er det ikke veldig langt til neste overnattingssted på andre siden av Lindesnes. Vi snakker under halvannen mil, og på fine dager utgjør dette et par timer i kajakken. Snart åpner jo også kanalen ved Spangereid, og da slipper man å padle rundt Lindesnes hvis det er ruskete vær.
Deretter fortsatte vi videre nordover, og gikk på nordsiden av Håøy. I den andre bukta på fastlandet etter Håøy er det merket en badestrand på sjøkartet. Vi gikk inn for å se, men denne er så absolutt ikke noe å skrive hjem om… Tiden gikk, og det var så absolutt på tide med en overnattingsplass. Derfor fortsatte vi videre mot Rosfjorden. Her inne ligger Børøy, og der hadde vi fått flere tips om at det var fint. Det skulle vise seg å stemme. Her er det garantert mye båter om sommeren. Masse brygger, benker og griller. Men, var det teltplass? Vi fant en, men var ikke så veldig fornøyde med den. Derfor padlet vi helt under fjellveggen i øst – her er det en bukt inn. Denne er langgrunn, og det er derfor ikke noe brygge her. Men, den er jo perfekt for padlere. Landingen skjer på stein/gress, men det er fin sandbunn utenfor. På land er det flere platåer med plass til telt. Dette er helt klart det beste stedet vi fant denne dagen, og da var det jo flaks at det var dette stedet vi skulle bruke for natten! Det kan nok komme inn vind fra øst her, men Vedefjellet i øst tar nok av for ganske mye. Det er godt over 100m høyt.
Vi fyrte opp vann, og Claus hadde med Real Turmat i bøtter og spann fra Danmark. Jeg er hekta på Pasta Bolognese, mens han tror jeg hadde noe Oksegryte denne kvelden. Till dessert ble det chilinøtter og masse kakao/solbærtoddy. Sånne kvelder kan vi lige! Men, den ble ikke så lang. Klokka 20 var det knall mørkt, og en time senere var det ganske stille i teltene… Det var utrolig varmt, og jeg lå oppå soveposen til langt over midnatt. Så var jeg et nødvendig ærend utenfor litt over midnatt. Da sto jeg under en fantastisk stjernehimmel, og månen var fortsatt ganske stor (fullmåne lørdag). Dermed var leirplassen vår badet i et drømmeaktig lys. Opplevelsen var så flott at jeg nesten måtte vekke Claus, men jeg tok meg i det. Vel tilbake i teltet ble det fort kaldt når skyene var borte. Derfor ble det bruk for soveposen! Vi våknet til skyfri himmel og null vind på tirsdagen. Sånne morgener kan vi ha mer av! Det gikk med over 100 bilder i to forskjellige kameraer, og dette panoramaet er fra denne morgenen: På sånne dager er det fantastisk å sitte foran teltet å bake ferskt brød. Det tok vi oss tid til denne dagen. Etter frokost forlot vi Børøy på speilblankt vann under knallblå himmel. Da vi krysset over Rosfjorden var det fremdeles litt dønninger etter dagen før. Vi gikk rett vest for å se litt på kystlinjen der. Vi fant ingenting av interesse før noen små øyer nord av Adreholmen. Her var det plass til et lite telt. En svært idyllisk plass!
Så gikk ferden rundt Steinsholmen og Leirsholmen, uten at det ga noen nye waypoints på overnattingsplasser. Videre nordover kom vi til Skarveøya. Dette er en idyll med båt, men ikke så lett tilgjengelig med kajakk. Hvis en går inn i den store bukta mot vest, og så padler rett sydover – da er det noen plasser litt inne på land. Disse kan også nås fra sør. Sulten begynte nå å gjøre seg gjeldende, men vi bestemte oss for å gå videre til Langøy. Det skulle vise seg å være en lur beslutning. På Langøy er det en bukt i nordøst med to brygger. Ingen av disse har teltplasser i nærheten, men i nordøst er det furuskog med teltplasser et godt stykke. Særlig er det en fin plass bak en stor stein. Landing skjer på svaberg.
Vi prøvde å finne en plass i nord på Langøy også, men det lyktes ikke. Den videre ferden gikk syd av store Håøy, og mellom Prestøy og Urdøy. Videre syd av Nedre Eivåg og gjennom Loshamn. Dette var en flott uthavn! Veldig fotogen i kveldslyset. Det blir fort mørkt på denne tiden av året, og vi var gira på å finne et sted for natten. Vi hadde fått flere tips om Lomsesanden og strendene bortover der. Vi tok første og beste – Lomsesanden. Her var det en campingplass, og ikke lov til å telte videre bortover stranda. Campingplassen var fullstendig død for sesongen, men gresset var fint og grønt. Vi tok derfor sjansen på å campe her, men hadde pengene klar i tilfelle det skulle dukke opp noen. Den eneste som dukket opp var en katt…
- Jeg er litt kylling når det kommer til kalde bad, kunne han avsløre.
Morgenen kom, og den blå himmelen var der fortsatt. Under frokosten (fortsatt nystekte pannebrød) kunne vi se skyer ute i havet. Vinden merket vi ikke noe til, men så ligger Lomsesanden Camping veldig fint til for østlige vinder. Ute på havet kunne vi se at det blåste. Vi kom oss på vannet litt tidligere enn dagen før, og fikk
virkelig kjenne vinden da vi rundet mot Loshavn. Det blåste allerede
10-12 m/s, og det ble tunge tak. Da vi nesten var klare til å gå sydover, så fant vi en fin plass på fastlandet. Her er det landing og telting på svaberg i vannkanten. Blåser det, så finnes det gammelt kulturlandskap inne i skogen til teltet. Etter dette motvindsstrekket var det deilig å komme i le av Langøy. Dessverre varte det ikke så lenge. Vi hadde tenkt å gå rett øst mot Kjeholmane, men det ble det ikke noe av. I stedet skrådde vi sørøst mot Skarveøya. Da vi kom nord av denne fikk vinden fart helt fra den lange bukta mellom Kjeholmane og Håøya. Skal si det var motvind. Claus eksperimenterte med å legge seg ned over dekk. Jeg prøvde å rutsje kajakken i nedoverbakke hver gang det var mulig. Noen ganger føltes det som om vi sto helt stille, og noen kast var sikkert 15 m/s! Da vi kom nordøst av Skarveøya løyet det litt, og vi startet letingen etter en leirplass Knut tipset oss om. Denne fant vi i en bukt helt i øst på Skarveøya. Her er det fin sandstand, og en liten gresslette i umiddelbar nærhet. Et idyllisk sted!
Vinden møtte oss med en gang vi snudde mot øst, og det ga seg ikke før vi nesten var på høyde med Hausvikodden. Det var to rimelig tomme menn som fikk i seg litt væske på den siden av fjorden. Så gikk vi sydover langs land, og da var det rolig og fint. Målet nå var Sutnøy, der vi også hadde fått tips om at det var et fint sted. Det stemte veldig godt. Her er det brygger, toalett, masse benker, vindskjerm, grill, bålplasser og det hele. Litt plen til telt er det også, men her er det antagelig stor trafikk om sommeren. Nå derimot: Ikke en sjel.
Siste strekket mot parkeringsplassen på Korshavn hadde vi ansett som en rolig etappe, men det var det ikke. Dermed ble det nok et parti med kraftig motvind. Vel inne i havna måtte jeg bare slippe latteren løs. Denne dagen hadde vi padlet 25 km, og det aller meste i motvind. Det er lenge siden jeg har vært så sliten, og Claus mente han også ville kjenne dette dagen derpå. Likevel var vi særdeles fornøyde! Claus med flotte naturopplevelser; her er selv den minste holme nesten høyere enn Himmelbjerge. Undertegnede med at det faktisk er en del teltplasser her også, selv om skjærgården mellom Lindesnes og Lista er av det ville slaget. Fremdeles står fjordene igjen, men det kommer. Markøy skal også få et besøk. Følg med!
|
Galleri
Lars Galleri Claus Kart Overnattings-plasser Revøy: Østre Seli: Kjøpsøy: Sutnøy: Børøy: N. av Adreholmene: Vikelen: Skarveøya: Langøy: Fastland n. av Langøy: Lomsesand (camping): Tilsammen 15 steder, hvorav ett ikke er gratis (i alle fall i sesongen). Alle disse og flere til kommer i guiden som adrenaline.no og VAF lager til jul 2007. Der vil det være mer detaljerte beskrivelser av hvert enkelt leirsted. Høstferie |