Havkajakk:
Julefeiring i kajakk

I flere år har tanken på julefeiring i kajakk vært fristende. Endelig kunne det la seg realisere, og det svarte veldig til forventningene! Ikke bare er lyset fantastisk på denne tiden av året, men også torsken lot seg overtale. Riktignok bet den ikke på selv, men den kan fanges på andre måter... En slik feiring gjentar vi gjerne! Kanskje noe å tenke på for deg også?

Av Lars

Julen er jo for mange blitt veldig mye stress og mas. Penger står til de grader i sentrum at snart må man vel ha en uke ferie i januar for å komme seg(?) Grønningen fyr utenfor Kristiansand - 21. des 2006.Samtidig ligger ofte havet speilblankt, og sola maler landskapet med et mørkt og gult flott lys. Stillheten på havet er ganske total nå om vinteren. Alle testestoronbefengte skjærgårdsjeep-eiere har gått i hi, og padleårens liflige drypp er alt som krydrer stillheten. Fuglene setter også pris på dette, og skarven kommer langt innover mot land. Der står den og tørker vingene sine i kontur mot den ofte fargerike himmelen.

Vi har altså latt oss friste, og i år ble det en mulighet. Julaften ble gjort unna på lille julaften, og på kvelden julaften lå kajakkene på taket. Målet var ei hytte i Bamble, og her er det en fantastisk skjærgård for padlere!

Soloppgang ved Flesa første juledag...Første juledag sto klokka på 08.20. Det skulle være nok til å få på tørrdrakter, og komme seg ut til Flesa. Kajakkene på brygga var fulle av rim da vi satte dem på vannet, og himmelen var rød og fin. Fra Flesa er det utsyn til åpent hav, og på denne tiden av året kommer sola opp av havet. Vi traff perfekt med timingen, og fikk med oss en utrolig flott soloppgang! Noe også galleriet som ligger ved denne artikkelen bærer preg av.

På dagen gikk vi en lengre fottur blant tomme hytter i området. Faktisk var det ikke en sjel på en eneste hytte...

Så var det klart for juletorsk. I tre-tiden satte vi oss i kajakkene igjen. Noen skyer hadde drevet innover, og solen laget en flammende stripe i horisonten. Målet var Rødskjær. Her får vi nesten bestandig fisk om sommeren. Havet var fullstendig blikk, og øyene fløt i løse luften. Nesten som luftspeilinger. Torsken ville ikke bite, og etter en halvtime så det ut som om det skulle bli kun poteter til første juledag i år. Så sier min kjære at de kanskje står inne ved land. Jeg drar opp snøret slik at bare 4-5 meter henger ute, og padler innover mot Rødskjær. Plutselig ser jeg at snøret er på vei ut, og tenker at nå har jeg satt fast kroken i tanga. Jeg kjenner etter, men jammen er det ikke liv. Det er MYE liv... Etter litt roping og frenetisk aktivitet får vi lagt oss i flåte, og torsken ligger i vannflaten. Det er en solid juletorsk på 60-70 centimeter. Den har ikke slukt kroken, men jeg har fått hektet den såvidt fast under haka på den. Forsiktig tar jeg derfor tak over nakken på den, og får låne en kniv til å ta livet av den med. Du verden som vi er høye der ute - fersk kajakktorsk til middag første juledag!

Torsken til første juledag...På vei tilbake til fastlandet siger mørket inn, og vi tar på lanterner/lys. Rett ved hytta er det en bro som er kledd med lys og juletrær. Her er spesielt å padle under. Rett på andre siden kommer vi til Trosbyfjorden, og her er det is. Riktignok ikke så tykk, men ferskvannsinnholdet i vannet er antagelig stort nok til at det fryser lettere her.

Middagen denne kvelden svarte helt klart til forventningene!

Andre juledag startet på samme måte. Soloppgang ved Flesa. Denne dagen gikk jeg også i land, og fikk med noen panoramabilder fra varden på Flesa. De ligger nederst i galleriet. Kajakken var om mulig enda mer nedrimet denne dagen, og det blir det morsomme bilder av. Folk tror kanskje ikke at padling og vinter hører sammen, men det er fullstendig feil. Har man på seg riktige klær, er det båte varmt og behagelig å padle om vinteren. For ikke å snakke om hvilke naturopplevelser. I desember kan man nyte en lav sol hele dagen!

Stråholmen er helt forlatt den andre juledag...Etter frokost bestemmer vi oss for å padle ut til Stråholmen. Denne lille øya nordøst for Jomfruland har en flott husklynge. Kanskje er det noen her på julaften? Da vi nærmer oss, skjønner vi at det vi driver med er for spesielt interesserte. På Stråholmen står husene tomme, og ikke en båt ligger innenfor moloen. Vi tusler inn på tunet for å ta noen bilder, men kommer snart tilbake til den varme og gode kajakken!

På blikkstille hav padler vi innover mot fastlandet igjen. Middagen denne dagen er i boks (rester fra jula), så vi har ikke med fiskeutstyr. Rett før vi ankommer hytta padler vi igjennom en ganske smal kanal. Her ser jeg noe som beveger seg i tangen. Jeg tenker at det kanskje er en lite alkekonge som har satt seg fast i noe fiskesnøre. Derfor siger jeg innover mot land for å ta en titt. Så viser det seg å Torsk tatt med padleåre!være to store torsker som antagelig spiser noe helt inne ved land. Den ene av dem sklir avgårde, mens den andre bare borrer hodet inn i tangen og står stille. Vi har jo middag, men det hadde nå vært godt med torsk igjen på tredje juledag. Skal jeg ta den i halen? Nei, den er sikkert både rask og sleip. Dermed hever jeg åra, og gir den et skikkelig kakk med den spisse enden. Jammen fungerer ikke åra som harpun også! Torsken svimer av, og jeg tar tak i halen. Den er helt slått ut, og jeg kan bare legge den under strikken på dekk. For en utrolig fiskejul! Min kjære sitter bare og ler rett i nærheten, og jeg tror knapt mine egne øyne selv... To solide torsker, og ingen bitt!

Etter to slike juledager er det nesten vemodig å legge kajakkene på taket igjen. Men, hverdag (og kanskje snø) kaller på nye naturopplevelser. Likevel er dette en jul vi vil huske tilbake på med glede, og den frister helt klart til gjentagelse!


Denne turbeskrivelsen ble publisert på adrenaline.no 28.12.2006.

Galleri
Her finner du hele 69 bilder og 6 panoramaer fra de første og andre juledag 2006. Hvis du ikke kan fordra bilder av solopp- og nedganger er du herved advart...

For de som synes dette er flott, kan også artikkelen "Flott desemberlys" anbefales!