DVD-anmeldelser
Dubside - en mester i kajakk

Vi har fått tak i to DVD-filmer av mannen som kaller seg Dubside. Han bor i USA, men er en skikkelig fan av grønlandskajakk og grønlandsåra. Den ene DVDen omhandler eskimorulla, og han har et utall av variasjoner å vise frem. Den andre DVDen handler om taulek - hvordan trene rulle på land. Begge to anbefales!

Av Lars

Dubside - rollingDen første DVDen har tittelen "Greenland rolling with Dubside". I denne filmen har han føst en sekvens der han viser frem forskjellige typer kajakker: rekreasjonskajakker, sit-on-top, havkajakker, skjærgårdskajakker og kajakker til flere personer. Han avslutter med "Don't blame your kayak." - altså; ikke skyld på kajakken. Det er vel antagelig flere enn meg som har sagt at en kajakk er lettere eller vanskeligere å rulle med... Nå er herr Dubside enig i dette, men mener at alle kajakker kan rulles med - det handler om trening. For å styrke troverdigheten viser han det også. Her kan du se hvordan man tar håndrulle i dobbelkajakk alene, eller i en rekreasjonskajakk som er 80 cm bred... Ikke akkurat noe som styrker selvtilliten for oss som arbeider med innøvelsen...

Men, det er hjelp å få. I filmen går han detaljert igjennom 18 forskjellige manøvre. Her er det rulling der en kommer opp bakpå og fremover, og mange varianter av disse. Hva med håndrulle, der du har en diger stein i hånda? Her er det bare å trene folkens! Nå har vi video på at det er mulig... :) For de som ikke vil bruke penger på dette, finnes det en del videoer på nett. Disse finner du link til i spalten til høyre.

Dubside tauDen andre DVDen heter "Qajaasaarneq - like rolling a kayak". Dette er navnet på massevis av øvelser som foregår på to tau. I denne filmen går Dubside igjennom alle 26 manøvrene, og det er ingen tvil om at dette vil komme til nytte ved senere rulling. Dessuten blir du verken våt eller kald når du gjør det på tau, men han lover at du kan bli like "dizzy". Vi tror han så gjerne på det.

I bonusmaterialet kjører han igjennom en hel haug med øvelser på tid, og det er ikke noen særlig tvil om at dette er øvelser som krever sin mann/kvinne. Han blir ganske tungpustet etterhvert, og Dubside ser rimelig veltrent ut - for å si det mildt.

Vi i adrenaline.no ser for oss at dette må bli et fast innslag på NPFs høst- og vårsamlinger. Tenk så mye moro en kunne ha utover kvelden da! :) Utfordringen er herved sendt innover til Sven på kontoret, og til eventuelle ildsjeler rundt om i klubbene!

Begge filmene er "Volume one", så her regner vi med at det kommer oppfølgere. Vi kommer tilbake til disse. Imens kan dere jo sjekke hjemmesiden til Dubside!


Denne anmeldelsen ble publisert på adrenaline.no 28.11.2006.

Dubsides hjemmeside
Her kan du lese mer om denne trollmannen. Han er rimelig dedikert og eksentrisk virker det som. Under "Contact" står det at han ikke leser e-post av prinsipp, men at du gjerne må sende han et brev! :)

Rullevideoer
på Internett:

qajaq.no
Her finner du en rekke videoer med vår kjære Torbjørn Nordeide.

qajaq USA
Her er det også massevis av videoer - du Dubsides ånd (altså grøndlandskajakker og årer).

Nordisk Instruktörlicens
Dette er et svenskt prosjekt, der man vil utdanne instruktører likt i norden. De har også en del videoer på sine sider.

Kayak Rolling
Cross Reference

Her finner du beskrivelse av 127 forskjellige ruller som er "assistert" (altså med åre), og 32 stykker uten åre. I tillegg er det masse definisjoner og linker. Hvis du kommer helt til dette nettstedet, så begynner du virkelig å nærme deg noe... Uansett kan vi vel slå fast at ingen er utlært i dette gamet, men at alle kan bli bedre...

Taugymnastikk
Det finnes masse info om dette på nett også, men vi har valgt å linke til "The little green book", som ligger her i pdf-format.