Anmeldelse
En bok full av ulykker

Bladet Sea Kayaker har gitt ut boken "Deep Trouble", og den er full av historier om havpadlere som vært innblandet i ulykker på en eller annen måte. Noen med heldig utfall, andre med dødelig utgang. Uansett - her er det masse å lære for noen og enhver!

Av Lars

Bilde av coveret på bokaBoken er nemlig lagt opp til at du skal lære av hva andre har gjort feil. Etter beskrivelsen av hver enkelt ulykke, følger kapittelet "Lessons Learned". Her er det en erfaren havpadler som analyserer og kommenterer ulykken. Det er utrolig lærerikt! Selv om det selvfølgelig også er litt tragisk å se på en del gjengangere: folk som ikke har redningsvest (iallfall ikke på seg), at de er kledd altfor dårlig osv.

"Deep Trouble" tar utgangspunkt i amerikanske forhold, og en annen gjenganger i ulykkene er tidevannsforandring. Det har vi ikke så mye av her på Sørlandet, men det kan være mye lærerikt å hente for det. For eksempel er betraktninger rundt strømmer relevant der Otra renner ut i Kristiansand. Her blir det fort bølger når vinden kommer rett mot strømmen.

Kontakt med hai er også sjeldent i norske farvann. Iallfall hvithai. Ett av kapitlene er viet nærkontakt med denne hav-arten, og det er i høyeste grad spennende lesning... Vi får heller se på det som makaber underholdning. Heldigvis gikk det bra!

Innholdet i boka er bygget opp rundt forskjellige slags ulykker. Vi har nevnt tidevann og hai. Andre er nattpadling, forsvinninger, kollisjon med båd, isfall, nattpadling, reddet av tørrdrakt osv. I hvert kapittel er det underkapitler som utdyper hovedkapittelet.

Boka er nok for spesielt interesserte, men burde helt klart inn på pensumet på Veilderkurset hos NPF. I forhold til å reflektere rundt sikkerhet og havpadling er boka uunnværlig!


Denne bokanmeldelsen bli publisert på adrenaline.no 27.11.2005

Sea Kayaker
DEEP TROUBLE

True stories and Their Lessons from Sea Kayaker Magazine
Matt Broze and George Gronseth
Edited by Christopher Cunningham

Ragged Mountain Press 1997

ISBN: 0-07-008499-8

Vi bestilte boka direkte fra Sea Kayaker i USA. Hvis du har dårlig tid er sikkert Amazon.co.uk et godt alternativ.