Øyer nord for Kragerø

Etter å ha tilbragt 14 dager av sommeren i den nordlige delen av Kragerø-skjærgården, har jeg mange tips å dele med glade padlere. Her finnes det nemlig utallige perler. Alle har hørt om Jomfruland og Straaholmen, men hva med Rauen, Knallern og Østre Holmen? Her kan alle finne sitt paradis, mer eller mindre alene. Vi gir deg guide til øyene!

Av Lars

Denne oppramsingen sier ikke noe om hva vi har som favorittøy, og vi kan ikke love at alle godbitene er tatt med heller. Likevel skulle du finne nok info her til mange fine padleturer i området! Noen steder er det også fint å buldre, og vi har tatt med denne informasjonen der vi har prøvd.

Moro bading i kanalen på Østre RauenØstre Rauen
Her finner du en kanal som er fin å bade i. På hver side av kanalen er det fine avsatser å hoppe fra (se bilde). I løpet av sommeren plukket vi krabber her ute. Nydelige svaberg, og ganske øde. Ganske greit å få opp kajakken på nordsiden. Her er det slake og fine svaberg, men det kan være sleipt...

Gumö
Sørøst på Gumö finner du ei bukt som heter Skutevikkilen, og her er det skjærgårdspark. Det betyr at du finner både søplekasser, do og fine teltplasser her. Du kommer også fint i land med kajakk. Dette er et nydelig sted, og undertegnede så sommerens solformørkelse fra toppen av Gumö. Historisk er det også spennende - det skal nemlig finnes en skatt på øya. I boka "Kystguiden TELEMARK" (se spalte til høyre) står det:

"Ifølge et sagn skal en kapergast ved navn Fagerhus ha gjemt en kobberkjele full av penger i en fjellhule like øst for Skutevikkilen. Fagerhus ble tatt av dagen, og ingen har siden funnet kjelen med pengene."

Kjönnö
Her er det også skjærgårdspark, og mange fine steder å sette opp teltet. Alle stedene ligger godt i le, så det er en velegnet overnattingsplass ved vind. I Havsund finner du også butikk, kiosk og kafé om sommeren.Øya er fin å padle rundt, og turen kan forlenges både mot nordøst og sørvest. Uansett vindretning kan du da padle på rimelig stille vann.

Flott buldring i vannkantenØstre Holmen
På Østre Holmen må du ikke regne med å være alene. Her er det nemlig ly for alle vindretninger, og flott sandstrand. Flere muligheter for å buldre. Spesielt flott er det å buldre langs vannet i den smale kanalen. Bulderet holder grad 4, og er barnevennlig. Likevel ble det en del bading... Her finner du også mange avsatser å hoppe fra. Helt opp til 9 meter! Men, da må du ta litt løpefart for å komme klar av fjellet...

Flesa
Denne øya er en av de virkelige perlene her, og det merkes på fine dager. Da er det masse folk. Men, disse samler seg i bukta på nordvestsiden. Her er det også greit å komme i land med kajakk. Hvis du går over til sørsiden av øya blir det mindre folksomt. Her er det utrolig flotte svaberg. Det er ubeskrivelig deilig å bruke en hel dag til bading - soltørking på svaberget - bading - soltørking osv... Øya er også fin å telte på, men det kan være værhardt. Vær også obs på at det er veldig grumsete rett nord for Flesa. Ved vind kan det fort bli rare bølger her. Varden er skikkelig håndverk, og innbød til buldring. Vi har vært helt rundt! ;-)

Undertegnede har funnet en øde øy på Rødskjær.Rødskjær
Denne lille holmen finner du syd om Rødskjærrenna. Ikke så veldig idyllisk her, da måkene anser øya som sin. Dermed er det mye drit på svabergene. Er du heldig kan du likevel finne en plass, og nyte fullstendig ro fra det meste (unntatt fuglene...). Holmen ligger veldig værhardt til, og det er bare mulig å lande i sør. Selv her er det ganske sleipt og vanskelig. Fra varden har du flott utsyn over store områder.

Dynga og Danmark
Disse øyene ligger rett sør for Flesa. Det er to sandholmer som stikker opp fra en morenrygg. Ryggen ligger rett under vann, og det er mulig å gå langt utover med vann til livet! Her er det fuglereservat, så du må holde deg unna fram til 15. juli.

Rauholmene
Disse holmene finner du nordøst for Straaholmen. Her er det idyllisk å snorkle, og nydelige svaberg. Rimelig værhardt, men perfekt for gode dager. Rauholmene er også fuglereservat, men det er mye sommer igjen etter 15. juli også. Vi hadde siste besøk i slutten av august!

Straaholmen
Denne perlen av ei øy har jo de fleste hørt om. Klyngetunet etter losene på øya er viden kjent. Her er det også et rikt fugleliv. Lett å landa kajakken øst for moloen (grov småstein/sand). Her er det også mange fine teltplasser. Det er også plass til ett telt helt på nordsiden av øya. Mange fine badeplasser og blankskurte svaberg. Undertegnede padlet rundt Straaholmen en sen sommerdag. Dette var ikke så lurt, da området sør for Straaholmen er ganske grapsete. Det kom da dønninger inn fra sør, og disse ble ganske ekle på skvalpeskjærene. Husk det! Selv om det er helt stille, kan det komme inn bølger fra det åpne havet.

Bøkeskogen på Jomfruland - en perleJomfruland
Denne øya er vel like kjent som Straaholmen. Første møte med øya var ganske barskt. Tidlig en morgen la undertegnede til med kajakken på en øde badestrand. Skjærgårdspatruljen dukket fort opp for å jage vekk. Båthavna har brygger som ikke er speseilt fine å lande på. Innenfor er det også sand, men her er det også avløp fra jorde og hysdyr. Men, jeg kom da på land!

Bedre ble det heller ikke da jeg spurte om overnatting. Nei, her var det forbudt over hele øya - bortsett fra på campingplassen. Jeg overnattet i Skutevikkilen på Gumö den natta. Selv om øya ikke er spesielt gjestmild mot kajakkloffere (eller var det mannen i skjærgårdstjenesten som hadde en dårlig dag), så er øya verdt et besøk. Her er det fantastisk flotte rullesteinstrender på sørøstsiden, masse fugler, mye historie, mange blomster og to fyr. Jeg brukte en hel dag på øya, og følte ikke at jeg hadde fått med meg alt for det. Ved havna er det restaurant, hvis du av en eller annen grunn skulle være lei av stormkjøkkenet... ;-)

Knallern
Øya med det morsomme navnet. Det er den siste øya jeg har lyst til å dele med dere fra i sommer. Den finner du rett nordøst for nordenden av Straaholmen, og kan best beskrives som en blankskurt holme. Her er det vanvittig værhardt, og holmen bærer preg av det. På nordvestsiden er det noen fine laguner der det er mulig å få opp kajakken. Vel verdt et besøk på en skikkelig godværsdag!


Denne guiden ble publisert på adrenaline.no 2.12.2003

Kart:
Sjøkart C-717 dekker hele området.

Bok:
Vi anbefaler Tor Kjetil Gardåsen sin bok: "Telemark KYSTUIDEN". Her finner du masse informasjon om natur og kultur i det aktuelle området.

Til slutt:
HUSK SOLKREM!