TISLER

 

Turleder: Stig Kristiansen (tlf 90093001)

 

Oppmøte klokka: kl 1100. Avreise ca kl 1115 (Oppmøte på vestvendt strand på campingen.)

 

Turens varighet: 4 timer, vi stopper to ganger, først en teknisk stopp på Lauer for sjekke utstyret og siden en times matpause og hvil på Tisler.

 

Turens lengde i km: Ca. 15km

 

Infomøte om turen:

 

Turen krever:  Turen til Tisler er ikke spesiellt lang, men forholdene her ytterst i havgapet kan være krevende. Derfor er det viktig at alle har med seg sikkerhetsutstyr slik som pumpe og årepose og er kledd for et eventuelt uhell. Litt mat og drikke er selvsagt også å anbefale da vi blir borte i ca 4 timer

 

Turbeskrivelse: Når vi padler ut fra Storesand vil vi padle rett syd mot Lauer.

 

Lauer:

Det er nå kun en fastboende men en god del hytter og mellom smøøyene finner man mange små idyller. Havna på Lauer ble bygd ut i 1926 og Lauer hadde på det meste 120 fastboende. Her var det tidligere både skole og fiskemottak. Lauer er anløpssted for rutebåt.

 

Vi padler igjennom kanalen hvor vi tar en liten rast, så alle kan få sjekket utstyret og rette på eventuelle feil eller mangler, og kommer ut mellom Lauer og Herføl, deretter følger vi Øst kysten av Lauer ut  mot åpent hav igjen med neste stopp Tisler

 

Tisler:

Tisler er en samling øyer, hvor den største har flere hustufter. Det er flere naust og hvitmalte våningshus i kilen mot sydvest. På det meste bodde det ca 30 personer på Tisler, og de siste fastboende flyttet i 1939. Havna på Tisler ble bygd ut i 1913. Denne var en viktig havn - også for fremmede fiskere, og den ble benyttet mye under hummer- og makrellfisket.
Øya Møren er naturreservat, og det er derfor ferdselsforbud i perioden 15. april - 15. juli. Øya er en viktig hekkeplass for sildemåker.
Tisler er kjent som ”krabbeøya” blant mange båtfolk og er et yndet sted for krabbefiske, men det er også et kjent dykkerområdet og det finnes flere vrak i området, b.a. Bark Orion av Son som gikk ned i 1884 ved Tisler hvor hele mannskapet mistet livet. 

 

Vi gjør strandhugg i en trivelig bukt på den nordøstre siden av Lauer i le for vær og vind og slapper av en times tid med mat og drikke, det er fritt frem for å gå en liten tur på øya eller bading i denne tiden. Toaletter finnes også tilgjenglig her.

 

Når vi setter kursen hjemover padler vi hvis forholdene tilsier det rundt yttersiden av Lauer og inn i havna før vi tar fatt på 6-7 km åpent vann tilbake mot Kirkøy og Storesand.