Dag 3:
Kongeetappe - Grimstad til Jomfruland

Endelig kom jeg meg opp sammen med sola. Spiste mat og pakket kajakken, og dro av sted før noen av de andre båtene hadde fyrt opp gassblusset sitt for å varme morgenkaffen. Klokken var 06.30 når jeg dro ut, og det skulle bli lenge til jeg igjen skulle sette opp teltet.

Bilde: Etappen ble senere på kvelden belønnet med denne solnedgangen.

Været var nydelig, og solen fikk jeg midt i ansiktet da jeg gikk ut mellom Svartskjærene og opp mot Hesnesø. Stykket fra Hesnesø til Torungen er åpent, og litt kjedelig å padle. Men været var fint, og jeg hadde nesten hele fjorden for meg selv, så klagde det gjorde jeg ikke. Det å navigere fra kajakk er ikke så veldig lett, noe jeg fikk merke på vei inn mot Arendal. Hadde tenkt å gå i sundet innenfor Hafsø, men slik gikk det ikke. Alt av land, holmer og øyer fløt i hverandre, og jeg fant meg selv på yttersiden av Hafsø, så det ble litt lengre å padle. Båttrafikken hadde nå tiltatt, og det suste båter både hit og dit på vei inn mot Arendal. Opp Tromøysundet var det likedan. Masse båter. En av disse kjappe tupperware båtene passerte meg tre ganger opp igjennom sundet. Siste gangen tygde den feite femtiåringen på en Royal, og passerte meg i 35 knopp 10 meter unna. Finger, stemmen og styggordene mine fosset og jallet i et kvarter etterpå.

Dagens reiserute:
Ytre Malö - Hessnesö på styrbord side - opp til Halvorsholmene - Hafsö på babord side - inn Galtesundet - opp Tromøysundet - Langs Buöen - inn sundet med Narestö på styrbord side - Flosta - Flostaøen på styrbord side - Kilesund - Innsiden av holmene utenfor Holmesund - Sandöen på babord side - Askeröen med holmene utenfor på styrbord side - Lyngör - Sundet ved Odden - Teistholmen, Risholmen, Græsholmen på babord side - Sildodden - Fidjesund - Stanghomen - Store Varö - Sundet mellom store og lille Varö - Jernestangen - Portör - Fjordboenvarde - Jomfruland på styrbord side

Tromøysundet er kjedelig å padle. Faren min hadde anbefalt meg utsiden av Tromøya, og spesielt Tromlingen som et vakkert sted. Men jeg hadde en plan som ikke godtok et slikt veivalg.

For istedenfor å gå ut i havet etter Tromøysundet, gikk jeg inn mellom fastlandet og Narestøy, og til ei lita lei som Harald, sjefen min, hadde anbefalt meg. Og det vil jeg anbefale alle andre som padler også. Etter å ha padlet en stund, kom jeg til en 90 graders "sving" som skjulte alt på den andre siden. Da jeg rundet svingen padlet jeg rett mot et sted som heter Flosta. Og den lille bygda minnet meg om en bygd i Sverige. Trodde at Emil skulle komme løpende med suppeterinen tredd over hodet, mens jeg lot den vakre bygden fylle øynene mine. Det var vakkert, kan ikke si det på annen måte enn det. Det var veldig vakkert.

Etter noen dråper vann padlet jeg videre nordover til Kilesund. Klokken var nå 12.30, og jeg hadde bestemt meg for at her skulle jeg ha lunsj. La meg til inne ved en nybygd brygge som jeg skjønte var privat, men som jeg håpet at jeg kunne rekke å hive i meg fire brødskiver og to kopper te, og kanskje rekke å rask tur på Rimi og kjøpe en sjokolade. Jeg rakk brødskivene og en kopp te før eierne kom tilbake. De sa det var privat og at de skulle legge til med båtene sine nå (de hadde vært ute en tur). Jeg kastet meg i kajakken og etter litt klabb og babb fikk jeg skyvd meg ut mellom tre-fire små båter. Sjokoladen virket veldig fristende der jeg padlet forbi to butikker.

Padlet ut til Kvaknes, og innenfor de små holmene utenfor Tverdalsøen. Videre opp til Sandøen, og på utsiden av selve øya, men padlet blant masse små øyer til nordenden av Sandøen. Derfra gikk det opp til østsiden Askerøen, og til Lyngør. Lyngør var fullt kan man vel si. Her var det masse dyre seilbåter, og halvliterne på bryggekanten ble løftet fort og villig. Håper halvliterne også var dyre. Padlet bare rett forbi. Fikk med meg det lille tynne sundet ved Odden ut mot Lyngørfjorden.

Dagens kart:
Kart 721, 720, 719, 718, 718 A, 717

Padlet distanse/tid:
Antall kilometer: 85

Leirplass:
Jomfruland, på styrbord side

Padlet opp fjorden mot Sildeodden, og rundet den i forholdsvis rolig sjø. Men det bruste litt her og der. Holdt meg nærme land, og gikk opp til Fidjesund. Her traff jeg en mann som padlet seg en liten tur til Lyngør i en turkajakk. Snakket litt om padling, og om vær og vind. Fulgte så stakene inn mot Stangholmen fyr, og gikk deretter til Varøyene. Inn i sundet mellom den lille og den store. Der tok jeg meg en liten pause inne bak en liten holme, ved en båtplass med masse båter. Klokken var 17.30 og jeg kjente at jeg hadde padlet en stund. Men jeg var så bestemt på å nå Jomfruland at det eneste jeg rakk å gjøre på Varø var å spise en halv pakke Gjende kjeks, drikke tre kopper Green Tea, og tømme systemet på en av de kommunalt utsatte utedoene.

Snakket med diverse folk som virkelig fikk litt aktelse i stemmen da jeg fortalte hvor jeg hadde padlet fra og spesielt når jeg sa hvor jeg skulle før teltet ble satt opp.

Fra Varøyene og opp til Portør er det åpent. Det er litt kjedelig å padle, men vakre farger på himmelen, og en bestemt tro på å komme frem gjør alt bare kjempedeilig. Padler og padler. Åretak etter åretak. Monotoniteten i det jeg gjør er deilig. Det å kjenne at ved å flytte tommelfingeren fra overkanten til underkanten av åra bruker jeg helt andre muskler. Det å kjenne av hvis jeg flytter håndgrepet 5 cm lengre ut på åra bruker jeg en helt annen muskelkombinasjon igjen, gir meg bare nye krefter. Og den bestemte tanken på å komme frem og det å klare et delmål (Kristiansand - Jomfruland på to dager) fjerner all smerte og fyller alle tomme muskler med ny styrke.

Utenfor Portør ser jeg en mink og livet blei ikke verre av den grunn.

Etter Portør går jeg på Båkene opp mot Jomfruland. Jeg ser landet ligge foran meg, men ser også at det er langt fra sydspissen til der det blir mulig å slå opp telt. Men jeg kommer meg frem.

Det så litt mørkt ut med teltplasser, så jeg spurte noen som satt ved en sjøbu og koste seg om de visste om et sted jeg kunne slå opp teltet mitt. "Du kan slå det opp på en plen her borte" sier han som eier bua. Klokka var blitt 21.30. Da var jeg nesten halveis på Jomfruland. Ble litt langt å bære fra der han mente at jeg skulle ta opp kajakken tilteltplassen. Men det gikk. Flyttet kajakken til en strand som lå nærmere slik at jeg slapp å bære så langt dagen etter.

Bilde: Utsikt mot sydspssen av Jomfruland i kveldslys.

Får opp teltet og begynner å lage middag helt ute på et svaberg. Hadde en vakker solnedgang på vestsiden, og en vakker måne over kajakken på østsiden.

Sovnet i det samme jeg la hodet på madrassen og det gjorde jeg ved midnatt.

Hadde padlet siden 06.30. 15 timer fra jeg dro til jeg var fremme. 14 av de timene var aktiv padling. Jeg var sliten, men lykkelig. Trøtt, men full av energi. Livet var herlig.

Vekkerklokken sto på 04.00. Jeg var full av pågangsmot, men enda fullere av trøtthet skulle det vise seg.

Neste dag.

Innledning
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6, 7 og 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18