Dag 12:
Forbi Smögen

Alle perfekte dager har en nye dag som kommer etter, også den 20. juli 2000. Vi kom oss opp i god tid, spiste frokost, pakket telt og gjorde sjøklart. Det blåste betraktelig mindre og vi satte årene i vannet klokken 09.00.

Ut fra Längeskär forbi Nordre Dynön til sundet mellom Søndre Dyngön og Fläskön. Dette var et nydelig sund med herlig svensk hyttekultur. Nydelige, gamle og restaurerte sjøbuer og vakre hus. Og ikke flere enn naturlig.

På vei in til Hamburgsund viste pappa meg Kristinhamn på nordsiden av Gåsön. Dette er en leirplass mamma og pappa ofte benytter seg av. Og som er "oppkalt" etter mamma Kristin. I Hamburgsund gikk vi i land på den enste meteren det er mulig for en kajakkpadler å komme i land på. Der handlet vi nye foryninger og vi kjøpte hver vår store nydelige kuleis. Sverige har en ting som vi nordmenn burde være misunnelig på - lakris is. Å herregud så godt. Varianten i Hamburgsund var vaniljeis med lakrisbiter, mmmmmmm.

Dagens reiserute:
Långesär - Fläskön på styrbord side - Florön på babord side - Gåsöns nordspiss - Hamburgsund - ut Hamburgsund - innsiden av Hornö - bukta på Dannemark - S. Svartskär - Soten kanalen - Husholmen på styrbord side - Grindholmen på babord side - Hasselösund - Fisketången - Grötö på babord side - Keö sin nordvestside

Når det gjelder forsyninger så har standaren på mat økt betraktelig nå etter at jeg slo meg sammen og padlet med pappa. Vi handlet grønnsaker, poteter, kjøttbullar, ferskt brød og masse godt kjøttpålegg. Forskjellen var stor fra min ferdig mat og kaviar på skiva.

Etter Hamburgsund padlet vi litt nedover i "kanalen" og fant en vikingleir. Pappa mente at vi kunne legge oss til på stranda som hørte til museet, men jeg nektet å la to glassfiber kajakker ligge ved siden av et autentisk vikingskip! Ikke får vår skyld, men museet. Hadde jeg drevet en vikingleir hvor poenget var at barn og voksne kunne vandre rundt i en "ekte" vikingleir, hadde jeg blitt bitter hvis to tullete turister hadde glidd inn på stranda med det 20. århundre på slep!!

Leiren vil vel ikke gå i historien som det største innen museum, men vi lo godt av redningsvestene som lå under en skinnfell.

Dagens kart:
Kart 934.2, 934.1, 933.3

Padlet distanse/tid:
Antall kilometer: 41

Leirplass:
Keö sin nordvestside

Vel ute av "kanalen" stoppet vi på en øy som het Dannemark. Her gikk vi en tur langs restene av et av flere tusen grannitt-brudd som svenskene hadde langs Bohuslän. Utrolig hvor mye stein det går ann å slå ut. Slike "steinverk" fantes hele veien nedover.

Etter Dannemark var vi lei av å padle i seileleden, så vi gikk utaskjærs til Sotenkanalen. Et utrolig byggverk kan man vel driste seg til å si. Morsomt å padle i var det også. Vi la oss på hekkbølga til en båt som hadde en lettbåt på slep og suste nedover i fem knop uten mye anstrengelser. Dessverre så blir det jo også sånn, at det finnes mange tullinger på havet. De vi møtte i Sotenkanalen satt i et lite youghurtbeger, var fra Østfold, og var meget beruset. Pappa var forbanna for at de var nordmenn, og at de oppførte seg som noen ras**. Jeg satt vel mest og sendte fra meg noen fraser om alkohol og båtvett, og at dette er slik det blir når rikfolket i de svære båtene sine krever å få ta ankerdrammen sin. Da må også rølperne i småbåtene sine få ta sin ankerdram eller 12…..Men forbanna det var jeg - like mye som pappa.

Det begynte nå å li litt ut på ettermiddagen og vi burde finne oss et leirsted. Men det skulle ikke være så lett. Nærmeste sikre leirsted pappa viste om 5 - 6 nautiske mil unna. Og området fra Sotenkanalen til Smøgen er fullt av naturreservater. Reservatene er vi for, men vi kunne godt ha tenkt oss en liten lov om at det er lov å overnatte en natt på et sted. Men slik er det ikke overalt, så vi måtte padle videre. Ikke så ille egentlig for det var fint vær.

Padlet oss nærmere Smøgen, og gikk igjennom et Hasselösund. Anbefales, selv om det bare tar 13 sekunder å padle igjennom.

Padlet så østover, og plutselig kom det speedbåt susende forbi oss. Ja, ja tenkte vi, og syntes det var et artig innslag i hverdagen. Lite visste vi om dagen som skulle komme.

På nordenden av Keön fant vi pappa sitt utsette leirsted. Vi fikk i oss en velsmakende middag i det solen gikk ned bak Gluppö.

Neste dag.

Innledning
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6, 7 og 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Dag 16
Dag 17
Dag 18