Buldring:
Påskebuldring på Hellersøy

I juni 2006 padlet jeg forbi Hellersøy for første gang. Da la jeg merke til den karakteristiske helleren, og tenkte med meg selv: Her må det gå an å buldre... Men, det ble ikke noe av den utforskningen før i påsken 2007. Her kan du les om resultatet, og se bilder. Denne øya er kuuul!

Av Lars

Ingunn buldrerI Kristiansand er det liksom Tjamsøya som ruler på buldrefronten. Her er det blitt holdt flere buldresamlinger i forkant av Quart-festivalen. Men, Hellersøy utenfor Skjernøya i Mandal kommune er helt klart et alternativ. Her er også buldringen svært konsentrert, og du kan lande på toppen av teltet om du vil.

Feltet består av en lang vegg, der midtpartiet har en heller som er inntil 3-4 meter dyp. På et sted er det mulig å gå helt innenfra og ut. Andre steder på veggen er det fine traverser, eller start fra kanten.

Ved enden av veggen ligger det tre store stener som også er "buldrebare". Her er det blant annet enn egg som så helt rå ut, men som var langt utenfor vårt kompetanseområde. Bortenfor stenene er det en 7-8 mener glatt vegg med noen flott tynne riss. Dette så også svært vanskelig ut, men det er jo noen som liker det også...

Om sommeren går det sauer her, og disse liker seg også selvfølgelig under helleren. Derfor kan det nok være litt lort her, men det er jo en enkel sak å få litt unna. Det er flere flotte teltplasser på gress langs veggen, og også en liten plass ved en lagune rett i nærheten. Vannet her er krystallklart, og det er sandbunn flere steder. Svaberg mot vannet. Padlingen her er bare lekker... Jeg ser for meg at fridykking med harpun også kan være et greit alternativ når fingrene er kjempesåre.

Ingunn i helleren

Dessuten er du langt sør. Når du buldrer her er du faktisk lenger syd enn Lindesnes fyr. Norges sydligste øy ligger litt lenger ut, og enda lenger syd ligger Pysen. Det er Norges sydligste skvalpeskjær... Vi kan derfor si at i påsken 2007 lå antagelig ingen i Norge lenger syd enn oss i telt, og skjærtorsdag var vi de sydligste buldrerne i Norge! :)

Her er et oversiktsbilde av hele veggen:

Panorama

Denne øya er like lett tilgjengelig som Tjamsøya, og vi her i adrenaline.no tror den kommer til å bli besøkt av flere buldrere denne sommeren! Have fun!


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 10. april 2007.

Galleri
Her finner du et galleri med 21 bilder fra denne herlige øya helt syd i Norge.

Hvordan komme dit?
Vi brukte bil til kirken på Skjernøya. Her er det en parkeringsplass rett ved en fotballøkke med egen sandstrand. Herfra er det 20-30 minutters padling ut i sydøstlig retning.

Waypoints
For dere som bruker GPS, så kan dere plotte inn følgende for helleren:
N57°58,702’ E7°33,549’