3 årstider på Dyrhaugsryggen!

Dyrhaugsryggen er en av de klassiske traversene i Hurrungane. Den kan by på spenning både sommer, vinter og vår. For å komme opp til Dyrhaugsryggen er det beste utgangspunktet Turtagrø Hotell -"Klatresportens vugge".

Av Ole Karsten Birkeland og Elin Bjerva

På Søre Dyrhaugstind med Storen i bakgrunnOm sommeren er det en populær tur å gå inn til Bandet og starte klatringen derifra. Her er det flere ruter å velge mellom i forskjellige vanskelighetsgrader, og alle ender på toppen av Søre Dyrhaugstind. Derifra er det tinderangling med noen luftige partier og over flere topper langs resten av eggen. Kun 2 av toppen oppfyller kravet til 2000-meter topper, og den høyeste er 2148 m.o.h.. Det gir et utrolig godt "adrenalin kick" å gå på en egg der det akkurat er plass til å sette føttene og der det er mange hundre meter ned på hver side. Du ender tilslutt på Nordre Dyrhaugstind derfra er det spasering ned til Turtagrø igjen.

Vinteren byr gjerne på litt mer utfordring. En klassisk turer å start på Nordre Dyrhaugstind så traversere bort til Søre Dyrhaugstind og så samme vei tilbake igjen. Stegjern og isøks er et "must" og tau er også en fordel og ha med, fordi det er et parti som er særlig luftig.

Våren er også en fin årstid i Hurrungane da er det vårskiturer med "slush-snø" og herlig "Mai-vær". Fra Turtagrø til Nordre Dyrhaugstind er det 1200 høydemeter i en bakke. Det tar ca 3-4 timer å gå opp og skifeller er anbefalt, turen ned er unnagjort på mye kortere tid. Brattheten i bakken er overkommelig for de aller fleste. Det er en god følelse å svinge seg nedover de 1200 høydemeterene man har slitt seg opp tidligere på dagen. For de som vil ha mer utfordring går det noen fine renner ned på vestsida av ryggen, og du ender opp i Ringsdalen.

Ingenting slår en dag på Dyrhaugsryggen når været er fint. Utsikten er fantastisk, med Skagastølsryggen i øst, Austabotntind, Ringstind og Soleietindene i vest og Jostedalsbreen med Lodalskåpa i nord. Men selv om været er fint når du starter turen er det viktig å alltid være forberedt fordi det kan endre seg på kort tid.

Billedgalleri fra turen


Denne turbeskrivelsen ble lagt ut på adrenaline.no 14.5.2001

For de som vil vite mer om Jotunheimen, Hurrungane og klatrehistorie i området, vil adrenaline.no gjerne anbefale boken:

"Jotunheimens stortopper - folk og fjell gjennom tidene"
av Ben Johnsen.

Denne kom ut i 1995 på Universitetsforlaget, og kan være litt vanskelig å få tak i. Men, det er verdt et forsøk - den er svært lesbar!

Redaksjonen

Besøk også hjemmesiden til Ole Karsten og Elin