Fyr:
Stemninger fra fyr i sør

I 2006 tilbrakte adrenaline.no opptil flere døgn på diverse fyr langs sørlandskysten. Ikke nok med at vegger og tårn er fulle av kulturhistorie, men dette er også veldig fotogene byggverk! Særlig hvis man er der gjennom et helt døgn, og ser skiftningene i lyset. I denne artikkelen samler vi opp slike fotosessions.

Av Lars

Bilder og panoramaer er samlet i galleriene til høyre, og de vil bli løpende oppdatert i kronologisk orden... :) Nedenfor følger noen korte fakta om de forskjellige fyrene, og så lang som mulig bringer vi også kontaktadresse/webadresse. Mange av fyrene blir nemlig drevet av forskjellige venneforeninger, Foreningen Kysten, DNT eller lignende. Det betyr at DU kan bo der for en billig penge, og det er helt klart en opplevelse!

Stangholmen fur
Dette fyret ligger rett utenfor Risør sentrum, og vi kommer tilbake til mer faktainformasjon etterhvert. Antagelig er dette siste fyrbesøket i 2008, men vi ser frem til flere fyrsafarier i året som kommer!

Stangholmen  fyr

Songvår fyr
Songvår fyrLangt ute i havgapet i Søgne kommune i Vest-Agder ligger Songvår fyr. Fyret ble tent første gang 1. november 1888. Fyret ligger på Hellersøy, mens en y rett i nærheten hetter Songvår. På 50-tallet ble det bygget en funkis-fyr her, og det ble tatt i bruk i 1955. Da brukte man det gamle linseapparatet. Frem til da hadde fyret vært betjent av en familie, men da gikk man over til tørnordning med bare menn. Fyret ble automatisert og avfolket i 1987. Den 18. februar 2004 var det klart for 3. generasjon med fyrlykt. Da sto nemlig en ny fyrlykt klar. Denne er 9 meter høy, og drives med solcellepaneler. På bildet til høyre kan du se alle de tre generasjonene med fyrlykter!
Fyret er tilgjengelig for allmennheten, og det er Songvår fyrs venner som står for driften.
Kontaktperson: Anita Andreassen - 922 02 087

Songvår fyr - panorama

Grønningen fyr
Grønningen fyrPå østsiden av innseilingen til Kristiansand finner du Grønningen fyr. Det ble opprettet i 1878, og holdt det gående til 1980. Da ble det avfolket og automatisert. Fyret er en hvit steinbygning, og tårnet er 14 m høyt. Lyset ovenfor står 18,7 m over høyvann, og har da en rekkevidde på 13,5 nautiske mil. Elektrisk strøm er lagt ut fra Randesund.
I dag er det Bragdøya Kystland som har ansvaret for bygningen her ute, og det er plass til hele 40 stk her, men standarden er enkel. Du er velkommen hele året, og om sommeren er det vertskap. Mer informasjon om dette finner du hos Bragdøya Kystlag.
Vertskapet har mobiltlf: 951 02 523

Lyngør fyr
Lyngør fyrHelt nord i Tvedestrand kommune, rett ved Lyngør, ligger Lyngør fyr. Det ble opprettet i 1879, og er 21,3 m over høyvann. Rekkevidden er 14n mil. I 1946 ble fyret utstyrt med diafon tåkesignal, og i den forbindelse ble det litt ombygging. Det medførte en ny bygning med leilighetenr for to assistenter ca 100 m unna fyret. I 1973 ble fyrstasjonen en tørnstasjon, da var det over og ut med familietilværelsen her ute. I 2004 av det over og ut for ansatte også, og fyret ble avfolket.
Det er ikke enkelt å lande med kajakk ved dette fyret. Det enklese er å lande på steiner ved brygga, og så følge betongveien frem til fyret.
Fyret eies av Kystverket, og leies ut til feriebolig for ansatte.

Homborsund fyr
Homborsund fyr i kveldslyset fra mars-sola.Dette fyret finner du syd for Grimstad, og det ble tent i september 1879. Svært få fyr er i dag bemannet, og Homborsund fyr ble avfolket og automatisert i 1992. Staten eier fyret, og det ble fredet i 1998. Rett før dette fikk Eidekammeratene, Eide Sognelag og Kystlaget Terje Vigen en avtale om å drifte fyret sammen. Dermed er det en vertsfamilie der fra ca 20 juni og gjennom sommeren. Her er det plass til 25 personer i seng, og madrasser til enda flere. I Sjøbua er det plass til langbord, og fyret blir derfor også leid ut til forskjellige arrangementer.
Mer info på web: Forbundet Kysten - Kystlaget Terje Vigen
Kontaktperson: Tommy Olsen, tlf: 37 04 30 97, Mob 92 89 82 79.

Homborsund fyr

Lindesnes fyr
Lindesnes fyr i motlysAlle har vel hørt om Lindesnes fyr, og det er det sydligste fastlandsfyret. Sommeren 2007 åpner det en kanal ved Spangereid, og da blir også Lindesnes liggende på en øy. Om det da taper kampen som sydligste fastlandspunkt gjenstår å se. Uansett er det ingen som kan ta fra Lindesnes posisjonen som første fyr. Allerede i 1656 ble første lyset tent her i sør. Men, det ble nedlagt året etter pga dårlig lys/manglende kull. Først i 1725 ble det gjenopprettet, og da bygget man samtidig et tvillinglys på Markøy for at en ikke skulle ta feil av Lindesnes og Skagens odde. I dag er det en turistattraksjon, med titusenvis av besøkende. Stedet er også valgt til Vest-Agders tusenårssted.
Mer info på web: Lindesnes fyrmuseum (off. nettsted) Lindesnes fyr - Norges eldste fyrstasjon (Statsarkivet, Kristiansand)

Ryvingen fyr
Ryvingen fyrDette fyret ligger syd for Mandal, og er det sydligste fyret i Norge. Ryvingen fyr ble opprettet i 1867. Fyret eies av Staten og Kystverket, men det er Mandal kommune som står for driften. De samarbeider med Ryvingens venner om dette. På den høyeste toppen på øya (50 moh) står det en hvit pyramide. Det er en losvarde, og er antagelig fra begynnelsen av 1800-tallet. Ryvingen fyrstasjon er tilgjengelig for utleie hele året.
Mer info på web: Ryvingen fyrstasjon (off. nettsted)
Kontakt for leie: Rita T. Dyrstad Tlf: 48 89 73 58 / 41 55 68 66 Epost: post@ryvingenfyr.no

Store Torungen fyr
Store Torungen fyr med fullmåne i bakgrunnen...Fyrene lille og store Torungen ble tent i 1844. Det ble bygget to fordi det da ikke fantes noe system for å få fyrene til å blinke. Dermed måtte det to til for å skille lyset fra fyrene på Jomfruland og Oksøy. Begge fyrene er fredet. I dag er det Arendal og Oppland Turistforening som står for utleie av fyrene, og du kan dermed få deg fyrovernatting for en billig penge!
Mer info på web: Torungen fyr (off. nettsted)
Kontakt for leie: Arendal og Oppland Turistforening (AOT) tlf 37023214 eller e-post aot@turistforeningen.no.

Hatholmen fyr
Hatholmen fyrUtenfor Mandal ligger Hatholmen fyr, og det er kystlaget i Mandal (offisiell nettside) som har hatt ansvaret for fyret siden 1991. Fyret ble opprettet i 1867, og var bemannet frem til 1975. Det ligger kjempefint til rett utenfor Sjøsanden, og det er en fin kajakktur ut dit. Landing skjer enkelt på betongbrygge med innmurt stokk. Veldig fin patent for oss padlere. Hele fyrstasjonen er fredet, og øya fyret ligger på heter Indre Hatholmen. Det er fullt mulig å leie fyret.
Kontakt for leie: Se websider

Jomfruland fyr
I telemark finner vi Jomfruland fyr. Det ligger på den fantastiske øya Jomfruland. Hit må du helt klart padle ut utnder hvitveisblomstringen. Siste halvdel av april og første halvdel av mai er ideellt! Du kommer ikke til å angre. Her står det to fyr ved siden av hverandre:

Jomfruland fyr

Det gamle fyrtårnet er bygd i 1839 (22m) og det nye i 1938 (37 m). Det gamle er åpent for publikum. Det nye tårnet ble automatisert i 1991.

Flere fyr vil komme etter hvert, så følg med. Hvis du vil legge bokmerke direkte til denne siden, så bruker du følgende adresse:
http://www.adrenaline.no/annet/fyrfoto/

Siden ble sist oppdatert: 16.08.2010


Denne siden ble opprettet 4. januar 2007.


Odderøya fyr
I februar 2010 var det skikkelig vinter i Kristiansand, og i dette galleriet er det til sammen 39 bilder og panoramaer fra dette flotte bynære fyret.

Anstens fyr
Dette er vel mer en fyrlykt, men også her var det flotte stemninger i begynnelsen av februar 2010. Bilder og panoramaer er fra en ettermiddagstur ut til denne fyrlykten, og det var utrolig flott solnedgang denne dagen. I det fjerne kan man skimte Songvaar fyr på noen av bildene!

Songvår fyr
Her finner du 25 bilder fra en tur adrenaline.no hadde med M/S Gamle Oksøy ut til fyret den 17. aug. 2008. Det resulterte også i 8 panoramaer.
Suksessen ble gjentatt i 2010, men da het det Songvaardagen, og transporten var ikke ved Oksøy. Dagen resulterte i 58 bilder.

Grønningen fyr
Den 18. august var adrenaline.no invitert med på seiltur, og da kom vi ganske nærme Grønningen. Her finner du 16 bilder derfra.

Lyngør fyr
På en regnfull 7. aug. passerte MoNo og undertegnede Lyngør fyr i gråvær i 2008. Det resulterte i et galleri på 18 bilder.

Det er jo selvsagt ikke regn så ofte, så den 9. oktober var jeg tilbake. Denne gang i krystallklart høstvær. Her er 18 nye bilder fra Lyngør fyr.

Homborsund fyr
Her finner du 44 bilder og hele 25 panoramaer! Fotografiene er fra et døgn i mars 2006, da det både var fullmåne og klarvær...

Homborsund fyr er nok det fyret adrenaline.no har vært mest på, og her er et billedgalleri fra en natt i september, og en side med panoramaer.

Lindesnes fyr
Et kort besøk etter en storm i oktober 2006 resulterte i 34 bilder og 3 panoramaer.

Ryvingen fyr
Dette er det eneste fyret som ble besøkt med kajakk i 2006, under vår ferd fra Kristiansand til Mandal. Her finner du 27 bilder og ett panorama i et fantastisk sommervær!

I 2007 var jeg tilbake igjen, og det resulterte i et lass med bilder. Jeg hadde blinket ut fullmånedøgnet i mai, men havtåken spolerte det... Men, da ble det bare annerledes bilder... Samme tur resulterte også i en side med panoramafotografie, og over halvparten av disse er fra Ryvingen fyr.

Store
Torungen fyr

Bildene her er fra september 2006, og teller 57 stk.

Hatholmen fyr
Disse bildene ble tatt i begynnelsen av juni 2007, og teller 12 stk.

Jomfruland fyr
Disse bildene ble tatt i begynnelsen av mai 2006/2007, og teller 12 stk.

Søre Katland fyr
Dette panoramaet ble tatt i 2007, og er publisert på en litt spesiell måte...

Stangholmen fyr
Her var vi en flott høstdag 17. oktober 2008, og galleriet ble på 18 bilder.