Foto:
Fuglefoto for nybegynnere

I kajakken er det stort sett umulig å få bilde av fugler, og spesielt av makrellternen. Det er kystens F16-jager, og en skal være kjapp på avtrekkeren for å fange den. Heldigvis finnes det andre muligheter enn å sitte i kajakken!

Av Lars Verket

TernePlutselig kom jeg nemlig over et sted der makrellternene holder til om sommeren. Dette året var det 5-6 reder her også. I fjor fikk jeg vite av lokale at minken hadde gjort rent bord. Vi får håpe det går bedre i år.

Hvor stedet er får være en liten hemmelighet, men det ligger svært tett på folk. Dermed spurte jeg om lov til å stå på en brygge med diger tele. Fuglene brydde seg ikke om dette, og det er sikkert fordi de er vant med at det er folk her. Likevel fikk jeg vite at de stuper mot en når ungene fødes.

Tommelfingerregelen er å ikke forstyrre under hekkingen, og jeg skal ikke være her når de stuper. Jeg har noen bilder der de ligger på reir, og det er ikke bra foto. Så lærte jeg det…

Makrellternen er en fantastisk skapning. Jeg er jo opptatt av Gabriel Scott, og han har noen flotte linjer om ternen i Kilden (s. 66 i Aschehoug Klassiker-utgaven):

”Markus ligger en tid og akter på terneskriket, her er som godvær i bare lyden, det har som et friskt tinder i sig, eier som all havsommerens fryd. Og slik en vakker fugl som det er - og dyktig til sitt, ja kom ikke der! Ser den en liten fisk nedenunder sig, en sild, en håndstikker eller et ræg - straks blir den et lyn i fjær og styrter i sjøen med lynets hast. Plask, sier det lang vei, og hodet og vinger og ben og hale - hele lynet går under i vannet, så ringene står som efter en stein. Men se, der skyter det op igjen og rister dråpene av sig i luften, og ganske riktig, det glimter i spissen: fuglen har tatt silden i nebbtangen sin så rent ufattelig sikkert og kjapt, med slik vidunderlig mesterskap at en burde storlig forundres.”

Terne

Dette er også en svært langveisfarende liten krabat. Om vinteren er den nemlig nesten på Sydpolen. Makrellternen overvintrer nemlig utenfor det vestlige og sørlige Afrika. Det er helt utrolig at denne lille skapningen kan fly så langt hver vinter. Hit kommer den i midten av april, og blir til september.

Den livnærer seg på småfisk. Makrellternen ligner en del på Rødnebbternen, men den er mer sjelden i Norge.  


Denne artikkelen ble publisert på adrenaline.no 13.7.2010

 

Galleri
Her finner du de 42 bilder av makrellterne. Det er resultatet av nesten 500 bilder over to dager... Jeg har ikke fjernet bildene der de ligger på reir, men vis stor aktsomhet under hekking. Det er ikke bra foto med reirbilder!